tentoonstelling dans rik wouters erfgoed & musea mechelen koninklijk museum voor schone kunsten antwerpen
26 augustus tot 11 december 2016, Musea & Erfgoed Mechelen, KMSKA, Het Firmament en Academie Mechelen

Tentoonstelling onderzoekt relatie tussen beeldende kunst, beweging en dans

De expo Zot Geweld/Dwaze Maagd (Mechelen, 26/08/2016 - 11/12/2016) was een bruisende ode aan het iconische beeld van kunstenaar Rik Wouters, die in 2016 precies honderd jaar geleden overleed. Een voorstelling van de Amerikaanse pionier van de moderne dans Isadora Duncan was de inspiratie voor dit werk. Dans was daarom één van de centrale thema’s en liep als een rode draad doorheen de expo. Danshistoricus Staf Vos (Het Firmament) trad voor dit thema op als co-curator.

Rik Wouters raakte gefascineerd door dans na een voorstelling van Isadora Duncan die hij in de Muntschouwburg bijwoonde in 1907. Hij was overdonderd door de manier waarop Duncan haar sierlijk lichaam overleverde aan de wiegende muziek, in een roes van golvende bewegingen. Terug thuis probeerde hij vruchteloos enkele van haar houdingen te schetsen en wilde hij haar bewegingen vastleggen in een beeldhouwwerk. Dit resulteerde in het beeld Het zotte geweld, dat in het Frans La vièrge folle werd genoemd. Het werd één van zijn meest iconische beelden.

Wouters was niet de enige kunstenaar die door dans geïnspireerd werd. Door de eeuwen heen trachtten kunstenaars als Bruegel, Degas, Rodin, Kandinsky of Miro vluchtige dans te ‘grijpen’ met beelden, schilderijen of tekeningen en er op deze manier sporen van te creëren. Voor de laatste decennia beschikken we over veel audiovisuele sporen, dankzij technologische ontwikkelingen en de democratisering van fotografie en film. De tentoonstelling Zot geweld/Dwaze maagd is een kruispunt van deze sporen uit diverse artistieke disciplines en toont een mix van hedendaagse kunstwerken en bekende klassiekers. Deze kunnen op hun beurt dansers inspireren tot nieuwe creaties.

Zot Geweld/Dwaze Maagd was meer dan een expo alleen. Met een gevarieerde randprogrammatie in en rond de tentoonstelling werd nog meer ‘zot geweld’ naar de Mechelse binnenstad gebracht. Dynamische performances, inspirerende dansworkshops, breakdance battles, boeiende lezingen, ... zorgden voor elk wat wils.

Een greep uit het ruime aanbod:

  • Leer hedendaagse danstechnieken tussen de kunstwerken
  • Ontdek bekende en minder bekende dansfilms in Filmhuis Mechelen
  • Ga naar de voorstelling Deceptive Bodies in de tentoonstellingsruimte. Charlotte Vanden Eynde en Dolores Bouckaert brengen een aangepaste museale versie.
  • Zie breakdance crews aan het werk tijdens de internationale battle in Cultuurcentrum Mechelen
  • Ervaar hoe studenten Dans van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen (o.l.v. Michel Yang) nieuwe relaties tot de tentoonstelling doen ontstaan voor zowel performer als toeschouwer
  • Alle info en het volledige programma vind je op muse.mechelen.be
  • Foto's kan je bekijken op de Flickr-pagina van Musea & Erfgoed Mechelen

Internationale studiedag: Dance and the museum: Stretching the boundaries
De expo vormde de aanleiding om verder na te denken. Hoe kan dans in een tentoonstelling worden gepresenteerd? Hoe gaan dansers om met tijd, ruimte en publiek wanneer ze het podium inruilen voor de museumzaal? Welke nieuwe beleving kan ontstaan uit de kruisbestuiving tussen podiumkunsten en musea? En hoe kunnen dans en participatie de museumwerking verdiepen? Dit waren de centrale vragen van de internationale conferentie 'Dance and the museum: stretching the boundaries', georganiseerd door Musea & Erfgoed Mechelen en Het Firmament i.s.m. FARO, Kunstenpunt en Kaaitheater. De hoge opkomst van erfgoed-, museum- en tentoonstellingswerkers, dansers en dansstudenten uit binnen- en buitenland bewees de brede interesse in het thema.

Verslag, foto's en filmpjes van de conferentie vind je hier


MEER

Lees meer over het thema Dans in de expo Zot Geweld/Dwaze Maagd in het artikel Expo Zot Geweld/Dwaze Maagd, DansMagazine, Danspunt, juni 2016.

Ook in de expo Rik Wouters en het huiselijk utopia van het Modemuseum Antwerpen staat het werk van Rik Wouters centraal. Bij deze expo’s verscheen de duopublicatie Lust for Life, uitgegeven door Uitgeverij Hannibal, met essays van de curatoren, artikels en interviews met o.a. Alain Platel.

 

Zot Geweld/Dwaze Maagd

Een tentoonstelling van Musea & Erfgoed Mechelen, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, Het Firmament en Academie Mechelen.

26 augustus tot 11 december 2016
Museum Hof van Busleyden, Mechelen
www.musemechelen.be