vrijwilliger kostuum cfb kantuta inventaris danskostuum carnavalsdans volksdans inventarisatie erfgoedcel pajottenland zennevallei resonant immaterieel erfgoed
Oktober 2015, Halle

Borgingsactie voor Boliviaanse carnavalsdansen

CFB Kantuta is een culturele vereniging in Halle die zich toelegt op het levend houden van de Boliviaanse dans- en muziekcultuur in België. Jongeren en jongvolwassenen leren bij Kantuta karakteristieke dansen uit verschillende regio's van Bolivië, zoals Caporales, Morenada, Diablada, Tinku en Kullawada. Enkele van deze dansen zijn erkend als Immaterieel Cultureel Erfgoed van Bolivië, als onderdeel van het befaamde Oruro Carnaval, dat is opgenomen op de UNESCO Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid.

Een onmisbaar onderdeel van de dansen zijn de kleurrijke kostuums. Kantuta bezit een stock van tientallen kostuums, maskers, hoeden en andere attributen, afkomstig uit verschillende regio's van Bolivië en velen handgemaakt. De kostuums betkenen meer dan louter kleding voor de dansers: elke dans beeldt een verhaal met verschillende personages uit, en elk kostuum is beladen met symbolische verwijzingen naar dit verhaal.

Het Firmament, Resonant, Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei en CFB Kantuta sloegen daarom de handen in elkaar om de volledige kostuumcollectie te inventariseren. Dit gebeurde in het najaar van 2015 en kaderde binnen het bredere project 'Een toekomst voor de Boliviaanse dans- en muziekcultuur' (meer info volgt). We organiseerden een heus inventarisatieweekend, waar vrijwilligers van Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei werden ingewijd in de kunst van het inventariseren (fotograferen, labelen en beschrijven). Daarnaast leerden ze de Boliviaanse danstradities en de werking en mensen van CFB Kantuta kennen. Deze extra informatie kwam goed van pas bij het beschrijven van de kostuums.

Er werden 21 kostuums via een doorschuifsysteem van top tot teen gefotografeerd, gelabeld en beschreven. De vrijwilligers van Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei namen met verve de taak op zich om de onderdelen van de kostuums te beschrijven op basis van observatie, metingen en research. Aan de hand van doorlopende informele interviews met enkele leden van CFB Kantuta werden ook de niet-waarneembare aspecten, zoals ‘wie heeft het gemaakt?’, ‘hoe werd het verworven?’, ‘wat is de betekenis van bepaalde elementen?’, …,  van de kostuumonderdelen uitvoerig beschreven.

 

Draaiboek voor inventarisatie van kostuums

Omdat er heel wat (dans)verenigingen en organisaties een kostuumcollectie bezitten bundelden Het Firmament, Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei en Resonant de ervaringen in een 'Draaiboek voor het inventariseren van een kostuumcollectie'. Je vindt er een stappenplan en praktische tips voor de inventarisatie van kostuums. Zo willen we iedereen inspireren en ondersteunen om een inventaris op te maken. Het draaiboek kan online geconsulteerd en gedownload worden via Google Drive. Hier vind je ook alle sjablonen waarnaar verwezen wordt in de handleiding. Je kan de handleiding ook consulteren via ISSUU.  De kostuumcollectie van Kantuta kan je online bekijken via Erfgoedplus, de erfgoeddatabank voor het erfgoed van Limburg en Vlaams-Brabant.