educatie dans speltechniek transmissie beeld/film rosas anne teresa de keersmaeker documentering
2013, Rosas en fABULEUS i.s.m. Danspunt

Kunsteducatief Youtube-project

In 1983 zette Rosas, het dansgezelschap van Anne Teresa De Keersmaeker, zich op de internationale danskaart met de voorstelling Rosas danst Rosas. Ondertussen circuleren op het internet heel wat grappige en originele versies van de beroemde 'stoelenscène', van Japanse tieners die zich verdiepen in het materiaal tot schoolmeisjes die dansen op Madonna’s Like a virgin. Zelfs Beyoncé liet zich voor een van haar videoclips 'inspireren' door de choreografie. Het icoon van de Belgische hedendaagse dans is binnengedrongen in het domein van de popcultuur, en daarmee is de cirkel rond: voor de choreografie haalde De Keersmaeker immers inspiratie uit het dagelijkse leven. Zo kwam ze op het idee om het dansmateriaal terug te geven en er als het ware publiek bezit van te maken.


Dans je eigen stoelenscène!

Samen met fABULEUS werd het kunsteducatieve Youtube-project Re:Rosas! gelanceerd, waarmee de choreografe iedereen uitnodigt om een 'remix' te maken van een vereenvoudigde 'stoelenscène'. Op www.rosasdanstrosas.be vind je vier filmpjes. Na een aanmoedigend woordje leggen De Keersmaeker en Rosas-danseres Samantha van Wissen in drie instructiefilmpjes de verschillende bewegingen en de structuur van de choreografie stap voor stap uit. De filmpjes bieden houvast om de choreografie onder de knieën te krijgen, maar verder hoopt De Keersmaeker vooral dat iedereen zich vrij voelt om met het materiaal aan de slag te gaan: in een andere setting, alleen of met heel veel dansers, al dan niet met de originele muziek,… alles kan!

Met Re:Rosas! willen we hedendaagse dans tot bij een groot publiek brengen en jongeren inzicht geven in de finesse van het materiaal. Maar het doorgeven van dans is voor mij niet alleen knowhow aanreiken, ook het dansplezier is cruciaal.
Anne Teresa De Keersmaeker (De Standaard, 24/06/2013)

Wie wil kan vervolgens zijn eigen YouTube-filmpje uploaden naar www.rosasdanstrosas.be en zich aansluiten bij de anderen die deze klassieker al onder handen namen. ‘Internet en Youtube worden de nieuwe dansbibliotheken waar jongeren hun kennis en know-how bij elkaar sprokkelen’, zegt De Keersmaeker in De Standaard (24/06/2013). In het najaar van 2013 werd een compilatie (die je onderaan deze pagina kan bekijken) gemaakt van enkele van de meest opvallende filmpjes, maar de inzendingen lopen nog steeds binnen. Op moment van schrijven zijn dat er al bijna 300, van overal ter wereld!

De Keersmaeker ziet in het project het beste van twee werelden samenkomen. ‘Nieuwe media laten zich niet makkelijk met sommige theater- of hedendaagse dansvoorstellingen verzoenen. De snelle, vluchtige manier van communiceren staat soms haaks op de aandacht, tijd en concentratie die voorstellingen van een toeschouwer vragen. Het leek ons een fijn idee om nu eens een stap in de andere richting te zetten en ons op het vluchtige terrein van de sociale media te begeven. We nodigen jongeren uit om daar met ons te dansen. Want is er iets mooiers dan samen te dansen?’ (De Standaard, 24/06/2013)


Doorgeven van dans

De filmpjes en de deconstructie van de complexe choreografie bieden bovendien een fantastische inkijk in de werkwijze van De Keersmaeker, voor wie het bewust doorgeven van haar eigen, specifieke danstaal al langer een aandachtspunt is. Het kunsteducatieve traject van Rosas loopt van dansinitiatie voor kinderen over gerichte acties naar studenten tot professionele training en research formats. Er is haar dansschool P.A.R.T.S., die zich onder andere toelegt op studie van het repertoire van Rosas. De afgelopen jaren bracht De Keersmaeker ook videomateriaal en drie publicaties getiteld A choreographer’s score uit, waarin ze een inkijk geeft in de choreografie en het creatieproces van enkele voorstellingen. Via dansevenementen als Bal Moderne of onderwijsactiviteiten als Rondomdans, een project dat Rosas met secundaire en hogescholen organiseert, laat ze een breed publiek kennismaken met dans.


Extra achtergrondinformatie

Op de website rosasdanstrosas.be vind je, naast de instructiefilmpjes, ook extra informatie over:

  • de originele cast van Rosas danst Rosas
  • een fragment uit de film Rosas danst Rosas van Thierry De Mey uit 1997
  • de structuur van de gehele choreografie van Rosas danst Rosas (fragment uit Anne Teresa De Keersmaeker & Bojana Cvejic, A Choreographer's Score: early works. Brussel, Mercatorfonds: 2012)
  • meer over de originele 'stoelenchoreografie' die 15 minuten duurt
  • de VRT-documentaire Het Gerucht: Rosas Danst Rosas uit 1983

Bronnen: De Standaard 24/06/2013, www.rosasdanstrosas.be, www.rosas.be, www.fabuleus.be/re-rosas