vrijwilliger archief- en collectiezorg project inventaris musea & erfgoed mechelen
2013-2018, Het Firmament i.s.m. Museum Hof van Busleyden

Vrijwilligersproject

Samen met Mechelse vrijwilligers inventariseert Het Firmament lokaal podiumkunstenerfgoed, zowel bij professionele theatergezelschappen als amateurdans- en toneelverenigingen. Het Firmament en Museum Hof van Busleyden sloegen hiervoor de handen in elkaar. Het museum heeft immers al jarenlange ervaring met het werken met vrijwilligers en kan rekenen op een uitgebreide pool van enthousiastelingen die zich bekommeren om het Mechelse erfgoed. Een aantal van hen werd ingeschakeld om Mechelse gezelschappen te ondersteunen in de zorg voor hun archieven en collecties. Het Firmament leert hen de basisstappen voor het opmaken van een inventaris (nummeren, beschrijven, fotograferen en labelen) en begeleidt hen gedurende het gehele traject.

Projecten

  1. Registratieproject poppencollectie DE MAAN en Het Firmament, 2014 - ...
    Het monument de Brusselpoort dient naast kantoorruimte voor Het Firmament ook als depotruimte voor de poppencollectie van het Mechelse figurentheater DE MAAN en de collectie uit de vroegere figurentheaterwerking van Het Firmament. In het verleden werden al heel wat poppen geregistreerd. Om dit podiumkunstenerfgoed goed te beheren, werd beslist de inventarisatie verder te zetten.

  2. Inventarisatie kostuums ARSENAAL/LAZARUS en MMT, 2015 - 2016
    In 2016 blies het Mechelse stadsgezelschap ARSENAAL/LAZARUS 60 kaarsjes uit. Dit jubileum vormde de perfecte gelegenheid om terug te blikken op een rijke theatergeschiedenis. De uitgebreide collectie kostuums is een waardevolle getuige hiervan.

  3. Registratieproject decordoeken Circus Ronaldo, 2013 - 2014
    Een groepje van 5 enthousiaste dames inventariseerde een 100-tal handgeschilderde decordoeken van Circus Ronaldo uit de vorige eeuw. Dit resulteerde in een genummerde overzichtslijst met foto’s van alle doeken. De familie Ronaldo kan zo de doeken gemakkelijk terugvinden, bijvoorbeeld om opnieuw te gebruiken in een van hun voorstellingen.

Vrijwilligers die graag hun handen uit de mouwen steken of geïnteresseerde organisaties uit Mechelen kunnen van zich laten horen via contact@hetfirmament.be