dans erfgoed in performance siobhan davies ontmoetingsmoment publicatie tentoonstelling
2014-..., Siobhan Davies Dance, ICA (Londen, GB), Tramway (Glasgow, GB) en Arnolfini (Bristol, GB)

Het archief van Siobhan Davies Dance komt tot leven in een performance

Siobhan Davies, een Britse choreografe, is erg fier op haar online archief, maar is ook van mening dat dit digitale archief alleen niet voldoende is. Want hoe dynamisch de website die het ontsluit ook is, toch blijft het digitale archief er “levenloos”. Voor haar laatste project, Table of Contents, stelt ze zichzelf dan ook de vraag "How might we perform a dance archive?".

Siobhan Davies ging samen met de kunstenaars Andrea Buckley, Helka Kaski, Rachel Krische, Charlie Morrissey en Matthias Sperling aan de slag met deze vraag. Daarbij was iedereen zich zeer bewust van het eigen ‘embodied archive’. Elke betrokken kunstenaar gebruikte zijn eigen verleden als choreograaf en performer om na te gaan hoe dans wordt gearchiveerd en hoe verschillende kunstvormen verder bouwen op hun eigen geschiedenis. Een interessante oefening die resulteerde in een performance bestaande uit 15 dansfragmenten. Het online archief was daarbij één van de startpunten voor de 6 co-creëerders. Een schets in een notitieboek, een opname van een repetitie, een interview: telkens vormden archiefstukken de basis voor één van de 15 dansfragmenten.

Op de website van London Dance omschreef Graham Watts de performance als volgt:

“It’s an ever-changing work of art and an intriguing exercise both in terms of understanding the memories of past choreography that remain in the body.” 
 WATTS, G., 'Review: Siobhan Davies Dance - Table of Contents - ICA', London Dance, geraadpleegd op 09/03/2014, (http://londondance.com/articles/reviews/siobhan-davies-dance-table-of-contents-ica-3/).

Naast een performance werd ook samen met het publiek gereflecteerd over hoe het dansverleden vandaag voorgesteld kan worden. Het Institute of Contemporary Arts (ICA) organiseerde in samenwerking met Siobhan Davies Archive drie interessante ontmoetingsmomenten rond dit thema. Het eerste was een gesprek tussen Siobhan Davies en danshistoricus Ramsay Burt. Daarop volgde een gesprek met neuropsycholoog Jonathan Cole, en tot slot een rondetafel over het archiveren van live performances

Daarnaast werden ook 2 essays gepubliceerd over dit thema. Ramsay Burt verdiepte zich in het repetitieproces van Table of Contens en bundelde zijn ideeën in een essay. Marina Warner schreef een essay over het concept ‘archiving the performance’. 


Bibliografie:

A. Gunn, 'Siobhan Davies’ dance project at ICA London', The Financial Times, 10 januari 2014.

 S. Roy, 'Interview: Siobhan Davies talks about her latest project Table of Contents', Run Riot, (http://www.run-riot.com/articles/blogs/interview-siobhan-davies-talks-about-her-latest-project-table-contents-written-sanjoy).

 ‘Table of contents’, geraadpleegd op 08/07/2014, (http://www.siobhandavies.com/whats-on/performance/table/).

G. Watts, Review: Siobhan Davies Dance - Table of Contents - ICA, geraadpleegd op 09/03/2014, (http://londondance.com/articles/reviews/siobhan-davies-dance-table-of-contents-ica-3/).