theater festival ontsluiting onderzoek
2008-2009 - dr. Caoihme McAvinchey, Kerstin Mercer, Suo Mayo, London International Festival of Theatre (LIFT)

Hoe publiek naar een festivalarchief leiden?

Het Living Archive van het London International Festival of Theatre (LIFT) omvat meer dan 300 dozen met documenten, 4000 foto’s, 300 festivalprogramma’s en brochures, 700 uur videomateriaal en 60 uur audio-opnames. Het theaterfestival wil zoveel mogelijk mensen laten kennismaken met dit archief, breder dan onderzoeksinstellingen. Om dit te bereiken onderzocht dr. Caoihme McAvinchey hoe verschillende doelgroepen geprikkeld kunnen worden om zich actief bezig te houden met een archief in het algemeen en met het archief van LIFT in het bijzonder. De methodiek en resultaten van het onderzoeksproject werden gepubliceerd in het rapport Making an invitation. Het werd een mooie analyse van de verschillende mogelijkheden om het archief van een theaterfestival te ontsluiten voor een breder publiek.

In het onderzoeksproces werden verschillende doelgroepen uitgenodigd voor een bezoek aan het archief van LIFT. In een eerste stap werden de testpersonen voorbereid op dit bezoek. Ze kregen informatie over archiefetiquette, over welke vaardigheden nodig zijn om een archief te bestuderen en over de historiek van het theaterfestival LIFT. Daarna werden de testpersonen in contact gebracht met het archief en werden er, afhankelijk van de doelgroep, vier methodes uitgetest om op een creatieve manier met het archief om te gaan:

  1. ‘Diving in’: in het archief duiken om er zo veel mogelijk over te leren
  2. ‘Bouncing off’: bepaalde archiefbescheiden selecteren om ze diepgaand te onderzoeken
  3. ‘Exploration’: het archief doorzoeken om interesse voor podiumkunsten op te wekken
  4. ‘Dialogue’: in het archief op zoek gaan naar informatie over één specifiek onderwerp

Dit onderzoeksproject is een interessant en inspirerend vertrekpunt voor alle organisaties en instellingen die hun podiumkunstenarchief op een creatieve manier toegankelijk willen maken voor een breed publiek.


Part of my job was to invite the partner groups and I was surprised and delighted at the quick and eager response, ‘Yes, we’d love to come and explore!’. Two things attracted: firstly the exploration of an archive and the chance to delve into someone else’s ‘stuff’ and, secondly, the desire to know about performance, events, celebrations, and how they came to be.
Suo Mayo, Artiest


If there is one thing that has stood out to all of us in the experience so far, is what absolute fun it can be to work with an archive. The laughter and joy surprises us and delights us every week. The archive works on people’s memory and creativity.
Kerstin Mercer, LIFT Living Archive Participation Coordinator


Bibliografie:
Mc.Avinchey, C., Making an invitation: creative engagement with the LIFT Living Archive, London, 2009