theater publicatie jubileum tristero valorisatie
2013, Tristero, Brussel

Originele jubileumpublicatie

In 2013 vierde het Brusselse theatergezelschap Tristero zijn twintigste verjaardag met een groot verjaardagsfeest, een voorstelling The Search Project XL  en een publicatie in de vorm van een krant.

De jubileumpublicatie mocht wel eens wat anders zijn dan de, tegenwoordig, hyperpopulaire salontafelliteratuur. En dus werd het een krant. Het roze Italiaanse gazettenpapier zet meteen de juiste nostalgische toon. Een krantje staat bovendien symbool voor vergankelijkheid.  En is net dat niet heel kenmerkend voor het medium waar zij al twintig jaar mee werken? De voorstelling The Search Project XL, gebaseerd op oude producties, werd bovendien volledig opgebouwd rond de typische zoekertjes in kranten. Het plaatje was compleet.

Foto’s,  recensies, scherpe commentaren, een overzicht van alle projecten van de afgelopen twintig jaar en affiches op groot formaat werden door de zakelijk leider en de drie leden van het theatergezelschap uit het archief opgevist en in het krantje gepubliceerd. Daarnaast ook een uitgebreid interview met de voltallige Tristero-crew, héél wat felicitaties en - om in de sfeer te blijven - ... een pagina vol zoekertjes.

Het resultaat is een geestig, origineel jubileumdocument dat nauw aansluit bij het theaterwerk van het Brusselse gezelschap. Zij die Tristero pas ontdekken kunnen zich geen betere kennismaking indenken. Het publiek dat al met hen vertrouwd was wordt nogmaals verrast door de veelzijdigheid van het gezelschap en is de reactie "Ahja juist, dat hebben zij ook gedaan. Dat was ik al vergeten" niet vreemd.

Download hier de gazette van Tristero