tentoonstelling sasha waltz dans
28/09/2013 – 30/01/2014, ZKM - Medienmuseum Karlsruhe (DU), curatoren: Sasha Waltz, Peter Weibel

Een expo van levende beelden

Voor de tentoonstelling Installationen Objekte Performances, naar aanleiding van het 20-jarige bestaan van haar compagnie Sasha Waltz & Guests, haalde de Duitse choreografe Sasha Waltz elementen uit haar producties naar het Zentrum für Kunst und Medientechnologie (ZKM) in Karlsruhe (DU). Daarmee wou ze de installatieve, sculpturale aspecten van haar voorstellingen in een andere context presenteren. Bijzonder aan deze tentoonstelling was de theatrale aanpak. De objecten werden niet als getuigen van een verdwenen voorstelling getoond, maar werden als zelfstandige kunstwerken opnieuw geënsceneerd. Met video's van belangrijke scènes werden bijvoorbeeld ruimtelijke video-installaties gebouwd. De scène uit het stuk Gezeiten waar de dansers planken uit de vloer trekken, werd uitgebeeld door een ruimte waarin de houten vloer zelf met veel lawaai begint trillen als een acteur.

Naast deze  objecten bevolkten ook levende dansers de expositie. In performances toonden ze eerder sculpturale scènes uit verschillende choreografieën. Deze performances vonden over de hele periode van de tentoonstelling op bepaalde tijdstippen plaats. Door deze verbinding van dansers en objecten vond ook een wisseling van rol plaats: levende lichamen verschenen als sculpturen, terwijl objecten een eigen leven leken te krijgen.

De idee om van de tentoonstelling een soort voorstelling te maken werd verder doorgetrokken door de integratie van diverse muzikale composities, wat het belang van muziek in Sasha Waltz' werk hoor- en zichtbaar maakte.

De benadering en opstelling van de tentoonstelling maakten het mogelijk om als het ware verschillende podiumcreaties van Sasha Waltz tegelijkertijd naast elkaar te beleven en al wandelend van de ene voorstelling naar de andere te gaan. Het Duitse magazine kulturnews heeft Sasha Waltz. Installationen Objekte Performances dan ook de prijs voor de beste tentoonstelling van 2013 toegekend.

 

Selten gab es eine Ausstellung, in der das Museum zur Bühne wird. Diese theatralen Rauminstallationen machen Lust auf mehr.
Peter Weibel, curator en directur ZKM

Zie ook de over de tentoonstelling verschenen catalogus