dans william forsythe educatie beeld/film tentoonstelling valorisatie documentering
1994-2011, Zentrum für Kunst und Medientechnologie (ZKM) en Deutsches Tanzarchiv Köln, Karlsruhe (DU)

Choreograaf maakt digitale dansschool

In 1994 ontwikkelde William Forsythe in samenwerking met ZKM/Center for Art and Media Karlsruhe een interactieve applicatie om de invloedrijke danstaal van deze Amerikaanse choreograaf te visualiseren en uit te leggen.

De eerste versie van Improvisation Technologies werd zo enthousiast onthaald dat er in samenwerking met Zentrum für Kunst und Medientechnologie en Deutsches Tanzarchiv Köln (DE) een nieuwe uitgebreide versie werd gemaakt. De digitale dansschool van William Forsythe was een feit. In 60 hoofdstukken demonstreert en becommentarieert Forsythe de essentiële principes van zijn danstaal. De cd-rom bevat ook talrijke voorbeeldfragmenten gedanst door de leden van de Frankfurt Ballet en een solo-performance van Forsythe zelf gefilmd in 1996 door Thomas Lovell Balogh.

In 2011 verscheen, met dank aan technologie die in 1999 nog niet voorhanden was, een laatste digitale versie in hoge kwaliteit, die ook geschikt was om op groot scherm te tonen. Dat zorgde voor nieuwe verspreidingsmogelijkheden. Sinds 2011 verscheen deze nieuwe versie, onder de titel Lectures from Improvisation Technologies, in verschillende tijdelijke en permanente tentoonstellingen in Centre Pompidou Paris (FR), the Institute of Contemporary Art Boston (US), Festival Temporada Alta (ES), Folkwang Museum (DE),…

Deze interactieve cd-rom en exposities, ontwikkeld voor educatieve doeleinden, documenteren op uitmuntende wijze de danstaal van deze invloedrijke Amerikaanse choreograaf en geven het een extra dimensie.