databank digitalisering ontsluiting (digitaal)
1997- , GloPAC

Een wereldwijd online podiumkunstenarchief

GloPAC, Global Performing Arts Consortium, is een internationale organisatie van individuen en instituten die innovatieve digitale technologieën inschakelen om makkelijk toegankelijke, multimediale en meertalige bronnen te creëren voor de studie en bewaring van de podiumkunsten. Binnen deze organisatie werd de databank GloPAD, Global Performing Arts Database, opgericht. Dit is een databank die digitale foto’s, videofragmenten, audio-opnames, enz. uit de hele wereld gratis online ontsluit. Deze digitale bestanden worden steeds zorgvuldig gemetadateerd en gekoppeld aan alle gerelateerde bestanden, personen, producties en componenten uit die producties die rijkelijk in de databank werden ingevoerd en eveneens uitvoerig beschreven werden.

 

Voorbeeld Fiche Digitaal Bestand:

Fiche Digitaal Bestand

 

Voorbeeld Fiche Persoon:

Fiche Persoon

 

Voorbeeld Fiche Productie:

Fiche Productie

 

 

Invoerders

GloPAD heeft invoerders van over heel de wereld, o.a. van Japan, Rusland, VS, China en Zuid-Amerika. De bijdragen worden voornamelijk geleverd door universiteiten, collectiebeherende instellingen, maar ook theater- en dansgezelschappen. Een overzicht van alle invoerders vind je hier.


Enkele belangrijke troeven van deze databank:

  • In 2005 bevatte de databank meer dan 4500 items. Dit aantal is doorheen de jaren gestaag gegroeid
  • Alle informatie die wordt ingevoerd in de database wordt consequent gesuperviseerd door academische authoriteiten en podiumkunstenspecialisten binnen hun eigen expertisedomein
  • De databank is meertalig. Voorlopig is ze raadpleegbaar in het Engels, Japans, Frans, Duits, Russisch en Chinees
  •  Een concept dat door GloPAC aangemoedigd en geïnitieerd wordt zijn de zogenaamde thematische PARCs- Performing Arts Resource Centers. Dit zijn online leeromgevingen ontwikkeld om de studie en het onderwijs van de podiumkunsten wereldwijd te bevorderen.  De bedoeling is dat deze PARCs bij hun onderzoek veelvuldig gebruik maken van de databank GloPAD. Voorlopig werd er echter nog maar één PARC opgericht, nl. Het Japanese Performing Arts Resource Center (JPARC)
  • GloPAD maakt gebruik van een metadataschema voor de podiumkunsten dat speciaal voor dit project ontwikkeld werd. Het werd gebaseerd op verschillende andere metadata schema's (namespaces) zoals CDWA, Dublin Core, MARC en MIX. Meer interesse? Lees dan het artikel Performing Arts Materials In Our Digital World van Joshua Young.
    Gesimplificeerd ziet het metadataschema er uit als volgt:   Metadataschema
  • GloPAD heeft twee gebruikersinterfaces: voor het grote publiek is er een interface met een zoekfunctie die het mogelijk maakt de collectie te ontdekken volgens thematische en geografische invalshoeken. Tegelijkertijd kan het publiek ook via een vrije zoekbalk doorheen heel de collectie surfen. De andere interface, speciaal ontwikkeld voor stafmedewekers en invoerders, bevat online helptools en sjablonen om het invoeren en bewerken van data gemakkelijk en betrouwbaar te laten verlopen.
  • GloPAC vraagt enkel niet-exclusieve webrechten voor de digitale kopieën. Na toestemming van de copyright-houders zijn op die manier de rechten op het materiaal geklaard. 

 

Kortom, een enorme bron van gestructureerde informatie! Wat de toekomst voor GloPAD nog zal brengen is onduidelijk, maar zolang de website online toegankelijk is, raden we ten zeerste aan te dit gigantische online archief te ontdekken én gebruiken!