boris charmatz musée de la danse merce cunningham dans erfgoed in performance
2009, Boris Charmatz

Een fotoboek gedanst

Voor Flip Book ging Boris Charmatz, de Franse choreograaf en directeur van Musée de la danse, aan de slag met het werk van Merce Cunningham, de Amerikaanse grootmeester van de postmoderne dans. Hiervoor hanteert hij een bijzonder procédé: de foto’s uit het boek Fifty Years van David Vaughan vormen het script van de voorstelling. Het boek bevat beelden van Cunninghams oeuvre en tekeningen en portretten achter de schermen. Samen met een groep excellente dansers zet Charmatz de beelden terug in beweging.

Flip Book ontstond uit het verlangen om het werk van Cunningham opnieuw op te voeren, en tegelijk beroep te doen op een 'democratisch' archief; een archief dat voor iedereen toegankelijk is, m.n. het boek van David Vaughan. Het project Flip Book resulteerde in twee voorstellingen: Roman photo, gedanst door amateurdansers, en "50 years of dance", gedanst door voormalige dansers bij de Cunningham company van verschillende generaties.

Charmatz' hedendaagse interpretatie is opvallend speels en dansant. Cunningham ontwikkelde niet alleen een eigen danstaal, hij was samen met zijn tijdgenoot John Cage pionier in het aanwenden van spel- en toevalsprocedures. In Flip Book bepaalt een iPod shuffle de songs: een knipoog naar hun artistieke liaison.

When I read this book, it came to my mind that the collection of the pictures (...) formed a choreography in itself close to Cunningham’s processes to create dance (...) and I guess we could invent a piece from this score of pictures, performed from beginning to end. On the one hand it would be a purely fake Cunningham" piece, but on the other hand, I think if we succeed that it could become a real one, a real Cunningham piece, a Meta-Cunningham event with a glimpse of his entire life and work...
Boris Charmatz

Flip Book is zo ‘het verhaal van een levenswerk dat is vervat in een boek, dat op zijn beurt door een handvol dansers wordt getransformeerd in een voorstelling’.

 

Bekijk een videofragment uit Flip Book op Numeridanse.tv