circus ronaldo decordoek decorschilderen decor valorisatie
29/06/2012 – 25/09/2014, Circus Ronaldo, op tournee in België en Europa

Oude decordoeken van de familie Ronaldo opnieuw in voorstelling

Circus Ronaldo is een gezelschap met een lange familietraditie. Al zes generaties lang - en de zevende generatie staat klaar - wordt de circustraditie van generatie op generatie doorgegeven. De circusartiesten verblijden al bijna veertig jaar lang binnen- en buitenland met hun wonderlijke mengeling van circus, theater en nog veel meer. In een van hun laatste voorstellingen, Amortale, gebruiken ze een wel zeer bijzonder decor...

Grote maar fragiele theaterdecors die jaren door de familie Ronaldo bewaard werden, omarmen een onvoorzichtig spel van liefde, overschaduwd door de schuldenlast van zij die ooit in de verboden vrucht beten.
Promotekst voor Amortale


De unieke decordoeken van Circus Ronaldo

In 2001 kwamen de broers Danny en David Ronaldo via een ver familielid enkele decordoeken op het spoor, geschilderd door Willem en Jan Van den Berghe, voorouders van de Ronaldo’s.

Willem Van Den Berghe, betovergrootvader van de huidige generatie Danny en David Ronaldo, was artistiek en technisch een zeer begaafd man. Hij specialiseerde zich onder andere in de kunst van het decorschilderen. Hij gaf zijn kennis en technieken door aan zijn zonen Richard en Florent en zijn neef Jan Van den Berghe. Vooral die laatste bleek een getalenteerd schilder. Zijn decors werden wijd verspreid en gebruikt en duiken nu nog op verschillende plaatsen in Vlaanderen op. Ondanks de respectabele ouderdom van deze decordoeken zijn de stukken in uitzonderlijk goede staat. Dat heeft alles te maken met een  bepaalde verflijm die Willem en Jan samen ontwikkelde waardoor de doeken ook opgerold konden worden bewaard en, belangrijker nog, vervoerd worden zonder dat de verf verbrokkelde.

Jan keek op geen moeite om het publiek te verwennen. Wanneer bijvoorbeeld “Ben Leil, de zoon van de nacht” werd gespeeld, was dat in tien taferelen met evenveel verschillende dekors; na elk tafereel doofde het licht en werd het dekordoek opgetrokken. Deze doeken konden opgerold worden, want jaren vroeger hadden Willem en Jan een verf uitgevonden, samengesteld uit een mengeling van waterverf en visserslijm, waardoor deze niet afschilferde.
DE POORTER, A., Van Theater Van den Berghe to Circus Ronaldo, Zulte, 1989, 35

Het verre familielid bleek nog een 50-tal decordoeken te bezitten die dateren van na 1910.  Danny en David Ronaldo wilden de doeken niet aan hun lot overlaten. Ze namen ze onder hun vleugels en beslisten het ook opnieuw te gebruiken. Een dikke tien jaar later, op 29 juni 2012, ging Amortale in première op het Festival van de verwondering. Het werd een voorstelling waarin een selectie van dit wondermooie erfgoed opnieuw wordt ingezet. Intussen reist het circusgezelschap al bijna twee jaar door België en Europa en blijft het het publiek verwonderen met de prachtige doeken....

Tegenwoordig kun je fantastische dingen uitprinten, maar die decors zijn met de hand geschilderd, er zitten wonderlijke transparante  geschilderde stukken bos bij, waardoor je met belichting  mooie effecten krijgt. En mensen verlangen naar iets echts, dat niet uit de computer rolt. Dat is de magie van het ambacht.
- Danny Ronaldo. Bron: DEVENS, T., ‘Over Amortale – Het nieuwste spektakel van Circus Ronaldo’. CircusMagazine, juni 2012, 13-14.

Een knap staaltje circuserfgoed dat opnieuw tot leven komt in een voorstelling!


Zie ook het project registratie decordoeken Circus Ronaldo van Het Firmament i.s.m. Erfgoedcel Mechelen.


 Bibliografie:

DE POORTER, A., Van Theater Van den Berghe to Circus Ronaldo, Zulte, 1989, 35
DEVENS, T., Over Amortale – Het nieuwste spektakel van Circus Ronaldo, CircusMagazine, juni 2012, 13-14