reflectiemoment archief-en collectiezorg professionele kunstensector professionele erfgoedsector ontmoetingsmoment
03/09/2013, Het Firmament i.s.m. Het Theaterfestival, Kaaitheater

Debat over de (on)zin van archiveren

Op 3 september 2013 organiseerde Het Firmament tijdens Het Theaterfestival een debat over de (on)zin van archiveren in het podiumkunstenveld. De centrale vraag van het debat luidde: hoe kunnen we performances archiveren, en waarom zouden we dit doen? De sporen van theater- en danscreaties zijn immers moeilijk te traceren en te reconstrueren. Kan dit verleden bovendien inspiratie bieden voor heden en toekomst? Hoe staan podiumkunstenaars, academici en erfgoedactoren hier tegenover?

Sarah Whatley, Patrick Allegaert en Kristien Van den Brande kwamen verschillende projecten uit de doeken doen die op een vernieuwende manier omgaan met (on)tastbare sporen van voorstellingen en creatieve processen. Een honderdtal mensen uit het podiumkunsten- en erfgoedveld gingen in dialoog over de mogelijkheden en hinderpalen bij archiveren in het podiumkunstenveld.

Het Theaterfestival was het uitgelezen moment om na te denken over de relatie tussen de hedendaagse podiumkunsten en hun vervlogen repertoires, en meer in het bijzonder over de rol van archiefzorg in het exploreren van deze relatie. De grote publieksopkomst en de boeiende interventies bewezen dat er nood is aan een dialoog over dit thema.

Lees het verslag van het debat, verschenen in het tijdschrift van FARO, Vlaams steunpunt voor het cultureel erfgoed
Lees het artikel dat is verschenen in de Dagkrant van Het Theaterfestival (pp. 6-7)

flyer debat In het spoor van de creatie


Programma

  • 14:30 - 15:00 Onthaal
  • 15:00 - 15:15 Introductiefilmpje en inleiding (Veerle Wallebroek - Het Firmament)
  • 15:15 - 15:35 Oral Site, instrument en plek voor 'expanded publications' met en door kunstenaars (Kristien Van den Brande - dramaturge)
  • 15:35 - 16:10 RePlay and again: creating digital archives with Siobhan Davies Dance (Sarah Whatley - Coventry University, UK)
  • 16:10 - 16:30 Omgaan met de nalatenschap van Eric De Volder. Over het tweede leven van een theatermaker in een museale context (Patrick Allegaert - Museum Dr. Guislain)
  • 16:30 - 16:40 De werking van Het Firmament (Veerle Wallebroek - Het Firmament)
  • 16:40 - 18:00 In het spoor van de creatie. Debat over het archiveren van theater en dans (moderator: Staf Vos - Het Firmament)
  • 18:00 - … Receptie

Bekijk het introductiefilmpje

Peter Vandenbempt (artistiek medewerker Tristero), Yvonne Peiren (archivaris en dramaturge NTGent) en Wouter Hillaert (cultuurjournalist) geven hun ongezouten mening over de omgang met het erfgoed van de podiumkunsten.