archief- en collectiezorg marianne van kerkhoven sarma kaaitheater transmissie documentering digitalisering

Samen met het Kaaitheater verzamelt en ontsluit Sarma teksten van dramaturge Marianne Van Kerkhoven. Het resultaat is een digitale bloemlezing van reflecties over het politieke theater, haar interviews en 'dramaturgische' essays voor podiumkunstentijdschriften Etcetera en Theaterschrift, portretten van kunstenaars die ze schreef voor het Kaaitheater, verschillende geschriften, lezingen en vertalingen.

Marianne Van Kerkhoven (1946 - 2014) was als dramaturge en publiciste een van de markantste stemmen in het Vlaamse theater van de jongste vier decennia. Ze schreef erg veel, maar was spaarzaam met het bundelen van haar teksten. Slechts één keer bracht ze een bundel met enkele van haar essays uit, getiteld Van het kijken en van het schrijven. Teksten over theater (2002). Maar, zoals te lezen is in haar nawoord, was dit meer om tegemoet te komen aan de eisen van anderen dan vanuit een geconstateerde nood van haar kant. Na haar dood in 2014 liet ze honderden teksten achter; in verschillende publicaties en van verschillende aard. De digitale anthologie beschikbaar op www.sarma.be toont een brede selectie van dit materiaal en is nu al een onmisbaar instrument om een eerste inzicht te krijgen in haar werk.

In een tweede fase van het project bestuderen en onthullen Sarma en Kaaitheater Van Kerkhovens schaars gedocumenteerde werkwijze aan de hand van interviews met kunstenaars, documenten en essays. Hoewel Van Kerkhoven de 'nieuwe dramaturgie' van de voorbije decennia belichaamde en verdedigde, bleef haar eigen dramaturgische praktijk paradoxaal genoeg onzichtbaar. Ze was ervan overtuigd dat de bijdrage van de dramaturg zou moeten opgaan in het werk en dus onzichtbaar zijn in het resultaat. Haar belichaamde kennis als dramaturge werd doorgegeven aan kunstenaars, assistenten en studenten, maar documentatie van deze transmissie is schaars. In Listen to the Bloody Machine trachtte Van Kerkhoven het gehele creatieproces te documenteren aan de hand van interviews met alle betrokken partijen; alle, behalve die van de dramaturge... Hoe ging ze te werk in de studio? Hoe sprak ze met de kunstenaars in die context van co-creatie? Dit onderzoeksproject tracht een antwoord te vinden op deze vragen en zal resulteren in een publicatie.

Lees meer over het project Anthology Marianne Van Kerhoven