open monumentendag brusselpoort inventaris pop registratieproject poppencollectie de maan en het firmament

Op zondag 13 september zetten meer dan 700 historische monumenten over heel Vlaanderen hun deuren open voor het nieuwsgierige publiek. Wat gebeurt er achter de gesloten deuren en poorten? Welke verhalen kunnen de muren vertellen? Wat ligt er verborgen op zolder?

Ook Het Firmament stelt haar bijzondere kantoor, de Brusselpoort, open en laat je het gebouw van een hele andere kant zien. Welke geschiedenis draagt deze Mechelse stadspoort met zich mee? Door wie wordt het bewoond en wat doen deze bewoners?

Een stadsgids neemt je bij de hand en vertelt over de geschiedenis van de stadspoort, de enige die nog overblijft in Mechelen. Paul Contryn (DE MAAN), scenograaf, poppenspeler en -maker, en Willem Verheyden, regisseur, docent woord en verteller, tonen je de bijzondere theaterpoppen die er bewaard worden. Dat zijn er wel meer dan 3.000! Ze maken deel uit van de collectie van Het Firmament en van figurentheater DE MAAN. Paul & Willem geven een rondleiding door dit podiumkunstenerfgoed en tonen de kneepjes van het figurentheatervak.  Ook onze vrijwilligers geven graag een woordje uitleg. Zij zijn momenteel de poppen en figuren aan het inventariseren.

Praktisch

Rondleidingen met stadsgids + door de poppencollectie:
Start: 11.30u, 12.05u, 12.40u, 13.15u, 13.50u, 14.25u en 15u
Duur: max. 1 uur

Rondleiding door poppencollectie + demonstratie inventarisatie
Start: 11.30u, 12.05u, 12.40u, 13.15u, 13.50u, 14.25u en 15u
Duur: 45 min.

Locatie: de Brusselpoort bevindt zich op het kruispunt van de Kon. Astridlaan en de Hoogstraat in Mechelen.

 

Bekijk het volledige programma van Open Monumentendag, kies je favoriete activiteiten en stel zo je persoonlijke programma samen.