jubileum theater aan zee tentoonstelling digitalisering archief- en collectiezorg vrijwilliger sensibilisering

Theater aan Zee (TAZ) kan vandaag met een gerust hart van start gaan. Recent werd het aanvraagdossier voor een ontwikkelingsgericht cultureel erfgoedproject goedgekeurd door de Vlaamse overheid. Naar aanleiding van haar twintigjarig jubileum in 2016 start TAZ met het digitaal ontsluiten van het festivalarchief met behulp van MOVIO, een tool voor de realisatie van digitale tentoonstellingen die ontwikkeld werd binnen het Europese project ATHENAPlus. Het gehele project wordt grondig gedocumenteerd, zodat het nadien kan dienen als pratijkvoorbeeld voor andere geïnteresseerden.

Het Firmament is, samen met TarTarT vzw, PACKED vzw, VIAA, Kunstenpunt, Stad Oostende Dienst Cultuur en Provinciale Archiefdienst West-Vlaanderen, partner in het project en volgt mee alle acties m.b.t. tot het (digitale) archief en de ontsluiting op.

Ter voorbereiding van het jubileumproject startte TAZ eind 2014 samen met een groepje enthousiaste vrijwilligers met de opmaak van een gedetailleerde inventaris van het papieren archief van TAZ, onder begeleiding van Het Firmament. Lees meer over het voortraject.

Daarnaast startte Het Firmament samen met TAZ een traject op voor het sensibiliseren van jonge makers rond het belang van archief- en collectiezorg van bij de start van hun carrière. Deze projectresultaten worden binnenkort gedocumenteerd op de websites van Het Firmament en TRACKS.