archief- en collectiezorg packed ontmoeting reflectiemoment

Zorg dragen voor je eigen archief en collectie is een uitdaging voor velen in de kunstensector, niet in het minst omdat het als verplichting is ingeschreven in het Kunstendecreet. Maar ook wie niet gesubsidieerd wordt - professionelen of amateurs - stellen zich vragen als: hoe bewaar je alles en wat moet je bewaren? Waar begin je eerst? En vooral: waarom zou ik zorg dragen voor mijn archief en collectie(s)?

Ter ondersteuning stelt PACKED vzw, in samenwerking met Het Firmament, op 18 juni in de Brusselse Beursschouwburg de Toolbox en Richtlijnen voor Archief- en Collectiezorg in de Kunstensector (TRACKS) voor. Deze online toolbox biedt kunstenaars en kunstenorganisaties praktische hulpmiddelen om de zorg voor het eigen archief en collectie(s) op een eenvoudige en efficiënte manier aan te pakken. De kunsten- en cultureel-erfgoedsector worden van harte uitgenodigd op de voorstelling.
Lees meer over het project TRACKS.

Tijdens deze namiddag vertellen ook een aantal kunstenaars en kunstenorganisaties over hun ervaringen met de zorg voor hun archief en/of collectie(s). Deze verhalen bieden inspiratie om zelf aan de slag te gaan en nodigen uit om ervaringen en ideeën te delen. In afwachting van een nieuwe minister van Cultuur starten we bovendien het gesprek over de toekomst van het kunstenerfgoed.


VOORSTELLING TRACKS: PROGRAMMA EN INSCHRIJVING

18 juni 2014 vanaf 13u in de Beursschouwburg, Auguste Ortsstraat 20-28, 1000 Brussel. Op de website van de Beursschouwburg vind je een handige wegbeschrijving.
Voor 2 juni kan je inschrijven via Eventbrite. Voor meer informatie kan je mailen naar sanne@packed.be.


13.00

 • Ontvangst en registratie


13.30

 • Verwelkoming (PACKED vzw)
 • Inleiding door Jos van Rillaer (administrateur-generaal Agentschap Kunsten en Erfgoed)
 • Voorbeschouwing door Tom Bonte (directeur Beursschouwburg)


14.00

Archief- en collectiezorg in de praktijk: gesprekken met verschillende kunstenaars en kunstenorganisaties over hoe zij omgaan met hun archief en collectie. Deel ervaringen en vind inspiratie bij anderen

 • Stella Lohaus (Bernd Lohaus Foundation) en Iris Paschalidis (hoofd collectie S.M.A.K.) zoeken een oplossing voor de bewaring van grote objecten en kunstwerken. Hoe kunnen die, zowel in een museale als in een private context, bewaard worden?
 • Bij kunstencentrum Netwerk wordt zowel de zorg voor het digitaal als het immaterieel archief aangepakt. Hoe gaan zij om met hun digitaal archief en hoe kan de kennis van hun artistiek directeur behouden worden voor de toekomst als deze de organisatie verlaat?
 • Danny Ronaldo (Circus Ronaldo) behoort tot de zesde generatie van circusmakers en is bezorgd om de nalatenschap van zijn familie. Een groep vrijwilligers inventariseert een 100-tal decordoeken, geschilderd door zijn voorouders. Hoe kan een vrijwilligerswerking een waardevolle bijdrage leveren aan de zorg voor het archief en collectie(s)?
 • Ugo Dehaes (kwaad bloed vzw) is een choreograaf die alles van initieel idee tot afgewerkte voorstelling bewaart, en emotionele waarde hecht aan zijn archief. Maar hoe gaat een kleine vzw om met dit groeiende archief dat vaak gewoon thuis bewaard wordt? En wat kan ze er mee doen?
 • MATRIX, centrum voor nieuwe muziek, start deze zomer met een nieuw erfgoedproject: 'Nieuwe muziek voor amateurmusici'. De educatieve partituren van het TRANSIT-festival zullen digitaal worden ontsloten, maar hoe zit het met de auteursrechten?
 • De Munt richtte ter gelegenheid van haar 300-jarig bestaan als operahuis in 1995 een eigen archiefdienst op. Jan Van Goethem (hoofd archief- en collectiebeheer) werkte een project rond ontsluiting en bewaring van decormaquettes uit en wordt nu geconfronteerd met een verplichte zoektocht naar nieuwe ruimtes voor het archief. 


15.00

Focus op beleid: gesprekken over de uitdagingen en noden van het toekomstige kunstenerfgoed. Laat je mening horen over hoe een kunstenaar of kunstenorganisatie zelf zorg kan dragen voor het eigen archief en collectie(s), welk ondersteunend kader de overheid hiervoor kan scheppen, en welke rol de cultureel-erfgoedsector hierin kan vervullen.

15.45

 • Voorstelling TRACKS door PACKED vzw en Het Firmament
 • Nabeschouwing van de namiddag


16.30

Receptie met hapjes