romain deconinck volkstoneel minard taptoe romain royal immaterieel erfgoed

De komende maanden brengt de Stad Gent, samen met Huis van Alijn, Amsab-ISG en enkele vaste waarden uit de Gentse theaterwereld, een hommage aan volkstheaterartiest en culturele duizendpoot Romain Deconinck (1915-1994), die dit jaar 100 jaar zou geworden zijn. "Het uitgangspunt is Romain Deconinck te vieren, maar ook zijn erfgoed te verspreiden en nieuwe interesse te wekken in zijn werk", zegt Luk De Bruyker (Taptoe), één van de initiatiefnemers.


Meer dan 20 jaar na zijn dood is Romain Deconinck nog lang niet vergeten in Gent. Vijftig jaar lang was Romain thuis in de Minardschouwburg, omringd door zijn Beren. Velen denken nog altijd met heimwee terug aan de succesperiode van het Gentse volkstoneel met Romain Deconinck als protagonist, aan de tijd dat de Minard nog de onbetwiste tempel was van het volkstheater. Vanaf de jaren zestig van de 20ste eeuw kwam de traditie van het volkstoneel echter onder druk te staan door de opkomst van de televisie en de groeiende vrijetijdsmarkt. Momenteel kampt het nog steeds met een negatief en oubollig imago. Deconinck heeft lang gestreden voor het behoud van het Gentse dialect en het volkstheater. Maar na zijn dood bleef opvolging uit. Toch zien we, volgens Björn Rzoska - auteur van een biografie over Deconinck - de verdienstelijke erfenis van Romain Deconinck terug in het werk van theatermakers als Bob De Moor en Arne Sierens. Zo blijft zijn werk verderleven...

Tijdens de Gentse Feesten brengen drie voorstellingen hulde aan Deconinck. Luk De Bruyker herneemt zijn 'miesterklasse' onder de titel 'Ne lieuw mee tande', waarin Deconinck zijn visie geeft op het volkstoneel. Bob De Moor speelt in 'Vergeet het!', een nieuwe productie van Jo Van Damme. En Cie van de Leute speelt in de Minard een stuk van Stany Crets, 'èw papier'. Naast het spektakel zal er ook een tentoonstelling en een website gemaakt worden. Het bestaande boek over Romain (een co-editie van Amsab-ISG, uitgeverij Snoeck en Radio 2 n.a.v. 'Romain Royal' in 2005) wordt herwerkt en  heruitgegeven.


Alle info en activiteiten vind je op www.romain100.be

Meer

- Kurt Rogiers en Björn Rzoska over Romain Deconinck en de geneugten van het volkstoneel tijdens Reyers Laat 19/05/2015
- Radio 2 herontdekt een opname van De Peperbus van Romain Deconinck