erfgoed in performance immaterieel erfgoed

De theatervoorstelling En avant, marche! wordt een ode van Alain Platel en Frank Van Laecke aan de fanfaretraditie, het verenigingsleven en aan het leven zelf.

Muziekverenigingen — fanfares, harmonies, blaaskorpsen — maken al decennia lang deel uit van het sociale, culturele en maatschappelijke leven. Ook vandaag zijn er, alleen al in Vlaanderen, zowat duizend verenigingen actief. Deze weelde aan groepen inspireerde het Gentse museum Huis van Alijn in 2012 tot een gesmaakte tentoonstelling met foto’s en erfgoedmateriaal van vroeger en nu: En avant, marche!  In samenwerking met onder anderen fotograaf Stephan Vanfleteren kwam er ook een fotoboek, met daarin zowel nieuwe portretten van muzikanten en majorettes, als archiefbeelden in zwart-wit.

Het fotoboek en de expo inspireerden het regisseursduo Alain Platel  (les Ballets C de la B) en Frank Van Laecke voor een gelijknamige voorstelling over de fanfaretraditie.  NTGent stelt zijn acteursgroep ter beschikking, waaronder Wim Opbrouck en Chris Thys.

De teloorgang van traditionele gemeenschappen, de zoektocht van het individu naar een plaats in het collectief en naar kansen om zich daar te ontwikkelen: in mijn voorstellingen is het altijd een obsessioneel thema geweest.
Alain Platel - De Standaard, 11/04/2015

Voor En avant, marche! benaderen Platel en Van Laecke het fenomeen van de muziekvereniging als een ‘minimaatschappij’ op zich: een collectief van zeer uiteenlopende individuen dat probeert om, in een bepaalde muzikale cadans, één en dezelfde marsrichting aan te houden. Een afspraak die zo goed als mogelijk — soms, letterlijk, met vallen en opstaan — wordt nagekomen, en als dusdanig een metafoor is voor onze samenleving als geheel.

En avant, marche! van NT Gent en Les Ballets C de la B, van 22 april tot 9 mei in NT Gent en 16 & 17 mei Vlaamse Opera Antwerpen.

Meer info en tickets