Op zondag 26 april vindt de 15de editie van Erfgoeddag plaats, dit jaar rond het thema 'Erf'!'. Meer dan 450 organisaties in Vlaanderen en Brussel nemen deel, goed voor zowat 650 activiteiten waarbij roerend en/of immaterieel erfgoed centraal staat. Musea, archieven, heemkringen, socio-culturele verenigingen of kunstenorgansiaties gooien op Erfgoeddag hun deuren open om de bevolking te laten kennismaken met het cultureel erfgoed. Te veel activiteiten om op te noemen, daarom zetten we hieronder enkele aanraders rond podiumkunstenerfgoed op een rijtje.

Expo NTGent
NTGent, 10u-13u, Gent
In de wandelgangen van het stadstheater vormt archiefmateriaal als teksten, foto’s, kostuums, rekwisieten en filmpjes uit de voorbije vijftig jaar een reminiscentietentoonstelling waarmee we onze erfenis, de theatergeschiedenis, het collectieve geheugen doorgeven aan ons publiek.

Achter de schermen van NTGent
NTGent, 10u15-15u, Gent
Een gids voert je door de catacomben van het NTGent en frist het collectief geheugen van het theaterpubliek op. Rekwisieten, decorstukken, filmfragmenten en foto’s uit het archief worden in de minder bekende plekken van het stadstheater opgesteld en maken het verleden terug zichtbaar. Aangevuld met sappige anekdotes van technici achter de schermen komt onze erfenis tot leven.

Drie erf hoera
Kunstencentrum Vooruit i.s.m. Amsab-ISG, Gent
De gids vertelt aan de hand van zichtbare en minder zichtbare elementen in het gebouw het verhaal van Vooruit. Hoe bijvoorbeeld leuzes en andere boodschappen geërfd werden van de socialistische beweging. Wat het betekent om het monument in erfpacht te hebben en wat er precies gebeurt op dat reusachtig erf met 365 kamertjes ...

Zijn volksdansen erfgoed, of niet?
Tanats vzw - Hora Brugge, 14u-15u30, Brugge
Van welke generatie hebben we volksdansen geërfd? Wat blijft behouden bij het overerven, en wat verandert? Een greep uit de rijke collectie Europese volksdansen geeft ons inspiratie om deze en andere vragen te kunnen beantwoorden. We dansen de dansen en horen de muziek, die oude of jongere generaties ons gegeven hebben.

Traditionele Nepalese dansen
Everest Nepali Society, 16u, Brugge
De Nepalese gemeenschap vormt in Brugge vandaag de grootste groep immigranten. Ver van huis, maar helemaal in de geest van hun traditie, laten ze je kennismaken met enkele traditionele dansen. Belgisch-Nepalese kinderen demonstreren enkele dansen die van vader op zoon, moeder op dochter werden aangeleerd. Je krijgt ook meer info over de geschiedenis ervan en de hedendaagse gebruiken.

Initiatie Showdans
Buurtcentrum De Dijk i.s.m. Vormingplus, Murga Bruga en ’t Schoon vertier, 14u, Sint-Pieters (Brugge)
Showdance, een verloren traditie? Niet in Sint-Pieters! Treed in de voetsporen van een heuse showgirl. ’t Schoon vertier helpt je ongetwijfeld om naast je schoenen te dansen in deze wervelende workshop showdans. Met de nodige glamour en danspassen uit vervlogen tijden ben je straks helemaal niet meer weg te slaan van de dansvloer.

De Lierse Keersters
De Liesre Keersters, 10u-18u, Stedelijk Museum Lier
Lierse Keersters zijn in de optochten herkenbaar aan hun schort en bezem. Op Erfgoeddag vertellen ze over hun gewoonten en kledij en showen ze hun danspassen. Je kan hen die dag de oren van het hoofd vragen. Ontdek de tradities van de Keersters en hoe ze die doorgeven.

De Rore en zijn tijd
Stadsbestuur Ronse, 14u-18u, Ronse
De tentoonstelling schetst een beeld van de maatschappelijke en culturele geschiedenis van de 16e eeuw, en van het leven en werk van Cypriaan De Rore. Hij werd in 1515/1516 in Ronse geboren en kende een internationale carrière in Italië: Ferrara, Venetië, Parma. De Rore bracht technieken en tendensen in praktijk, die later zouden evolueren naar een nieuwe muziektaal (Monteverdi, opera).

De muzikale erfenis van Brussel - wandeling
Klare Lijn, 12u30, Brussel
Brussel mag bogen op een enorm rijke muzikale geschiedenis. Mozart zou hier één keer geweest zijn, Liszt kwam vaker concerteren, Wagner liet er zijn opera’s in première gaan in het Frans. Recenter hadden we Brel, Toots, Johan Verminnen, Arno, The Cousins of Vaya Con Dios. In deze stad werd voor het eerst saxofoon gespeeld en werden talloze platen opgenomen. Een summiere verkenning dringt zich op.

Erfgoed in een notendop
Culturcentrum Brasschaat i.s.m. deelraad Erfgoed en Heemkundige Kring Breesgata, 10u-18u Brasschaat
Maak kennis met een oude poppencollectie, enkele schilderijen uit de collectie Hendrik Luyten, partituren van Henri Coenen ... Elk object lijkt op zich niet zo belangrijk, maar vertelt een heel eigen verhaal verbonden met elke Brasschatenaar en zijn/haar erfgoed. Tal van nevenactiviteiten, zoals een concert, een poppenspeler ... brengen dit erfgoed tot leven.

Meiboomplanting, een erfenis van een oude Europese traditie
Volkskunstgroep Pierlala, 15-16u, Sint-Truiden
Het planten van de Meiboom is een erg oud gebruik dat voorkwam in grote delen van Europa. Het is eigenlijk de erfenis van een grote Germaanse en Slavische traditie. Deze oude vruchtbaarheidsrite bij het begin van de zomer is ondertussen geen vast gebruik meer in onze huidige samenleving. Pierlala wil deze erfenis uit het verleden verder koesteren en uitdragen.

Deze lijst is uiteraard slechts een (subjectieve) selectie uit de honderden activiteiten tijdens Erfgoeddag op 26 april (10u-18u). Veel meer activiteiten en alle praktische informatie vind je op www.erfgoeddag.be.