avant-garde tentoonstelling kostuum decor

Tot en met 28 juni 2015 kan je in Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) in Brussel naar de retrospectieve tentoonstelling over het oeuvre van Marc Chagall. Het museum brengt meer dan 200 werken van over de hele wereld samen. Zijn vroege schilderijen vanaf 1908 tot zijn laatste, monumentale schilderwerken uit de jaren ’80 illustreren de artistieke carrière van de schilder rijkelijk.

De tentoonstelling behandelt verschillende thema's in het oeuvre van Chagall en toont zijn invloed op de podiumkunsten. 

Chagall concentreerde zich namelijk, zoals vele avant-garde artiesten, op de creatie van werken voor het Russische theater, een ervaring die culmineerde in zijn veelbetekenende ontmoeting met het Joodse Theater van Moskou rond 1920. Hij creëerde de sets en kostuums voor de toneelstukken van Sjolem Aleichem alsook de zeven muurschilderingen voor het theaterauditorium. Het ontwerp van het decor suggereerde een acteerstijl die zich onderscheidde van de gangbare praktijk, verschuivend van een zachte humor naar het genre van de farce en pantomime.

Chagall voerde ook opdrachten uit voor de balletten Aleko van Rachmaninov en De Vuurvogel van Stravinsky, die hem de kans gaven zijn levenslange passie voor muziek en theater concreet tot uiting te laten komen. Na de Tweede Wereldoorlog stelden monumentale opdrachten voor openbare werken, fresco’s, mozaïeken en gebrandschilderde ramen, vooral die voor het plafond van de Opera Garnier in Parijs en de Metropolitan Opera in New York, hem in staat nieuwe schilderijdimensies met een grotere vrijheid te verkennen.

Meer info op www.expo-chagall.be