tentoonstelling rosas anne teresa de keersmaeker

Wat zou het betekenen om een choreografie op te voeren als een tentoonstelling?

Die vraag is het uitgangspunt van Work/Travail/Arbeid, een ongewoon tentoonstellingsproject van Anne Teresa De Keersmaeker in opdracht van WIELS. Als antwoord zal de De Keersmaeker haar dansvoorstelling Vortex Temporum, een choreografie op het gelijknamige muziekstuk van componist Gérard Grisey, herinterpreteren voor de radicaal verschillende tijdelijke en ruimtelijke omstandigheden van een museale context. Daarbij zal de choreografe de voorstelling niet eenvoudigweg verplaatsen naar een nieuwe omgeving, maar zal ze de dans opnieuw interpreteren als een negen weken durende tentoonstelling, doorlopend toegankelijk voor het publiek. De originele lengte van de choreografie, ontworpen voor de gecondenseerde duur van een voorstelling, zal worden uitgebreid tot cycli van negen uur.

Het resultaat is een project dat precies de materie en de condities die lang essentieel waren voor dans, in het bijzonder de strenge structuur en choreografische écriture waarvoor De Keersmaeker bekend staat, tot een geheel nieuwe tentoonstellingsvorm transformeert.


Praktisch

20 maart tot 17 mei 2015
Opening tentoonstelling: 19 maart 2015, 18u30
Locatie: WIELS, Centrum voor Hedendaagse Kunst - Van Volxemlaan 354, 1190 Brussel

Meer informatie op www.wiels.org


Gedurende de tentoonstelling staan er ook heel wat interessante randactiviteiten op het programma. Op zondag 22 maart gaan Anne Teresa De Keersmaeker en Xavier Leroy in gesprek over dans en de tentoonstellingsvorm. Beiden gaan elk op hun manier om met de bepaalde duur en ruimte en het publiek die een museale tentoonstelling kenmerken: respectievelijk in Le Roy's Retrospectieve, gestart in 2012, en De Keersmaekers Work/Travail/Arbeid.


Aanknopend is er de tentoonstelling Work on Paper in BOZAR. De expo stelt een serie tekeningen voor van Anne Teresa De Keersmaeker. Van Fase uit 1982 tot Vortex Temporum in 2013 weerspiegelen de tekeningen het belang van geometrie in het oeuvre van de choreografe. De even wiskundig als intuïtief opgebouwde figuren op de dansvloer proportioneren de ruimte en tegelijk de gedanste tijd.

Meer informatie op www.bozar.be


MEER

Meer over podiumkunsten in tentoonstellingen en musea? Duik in het dossier Podiumkunsten tentoongesteld