immaterieel erfgoed tentoonstelling figurentheater educatie

In het Poppenspe(e)lmuseum in Vorchten (NL) loopt tot eind 2015 een expo over Wayang revolusi - een politieke vorm van wayang kulit, een schimmenspel uit Indonesië.

Tentoonstelling

De tentoonstelling ‘Wayang revolusi’ laat zien hoe Indonesische nationalisten in hun strijd tegen de Nederlandse overheersing de traditionele wayangtheaterkunstvorm als propagandamiddel gebruikten. De wayang revolusi ontstond in 1947 als een speciale variant van het populaire wayangspel. De hoofdrolspelers zijn de politici en de militairen van de twee partijen die tegenover elkaar staan in de onafhankelijkheidsstrijd, zoals de Nederlandse generaals Spoor en Van Mook, de Indonesische president Soekarno en vicepresident Mohammed Hatta.

In de expositie zijn wayang-revolusi-figuren te zien, gemaakt door poppenspeler (dalang) en -maker Ki Ledjar Soebroto. Ook andere wayangvormen aan bod, zoals kulit, golek, klitik en topeng. Films en toepasselijke voorwerpen uit de collectie van het Poppenspe(e)lmuseum worden getoond, zoals foto’s, gamelaninstrumenten, postzegels, prenten en batiks. Ook zijn er boeken met betrekking tot de geschiedenis van Nederlands-Indië te zien.

Educatie

In het museum kan men bovendien zelf met wayangfiguren spelen en een wayang-kulitpop of een Semarmasker maken. Deelnemers aan een speurspel ontvangen – als ze alle vragen goed beantwoord hebben – een wayang-aandenken. Voor het onderwijs is er een uitgebreide lesbrief 'Wayang en Indonesië'.

 

Meer informatie over het project en de tentoonstelling 'Wayang revolusi. Kunst in dienst van vrijheid'