eric de volder publicatie

In 2010 overleed theatermaker Eric De Volder onverwacht. Zijn theaterwerk blijft de verbeelding beroeren. Vijfendertig jaar eerder was het Etherisch Strijkersensemble Parisiana de voorloper van alle wonderlijke opvoeringen die later aan zijn geest zouden ontspruiten.

In het boek Parisiana. Etherisch Strijkersensemble wordt de visuele geschiedenis van Parisiana verteld. Dat gebeurt aan de hand van ongepubliceerde foto’s van Michiel Hendryckx, archiefdocumenten en interviews. Het boek is een proeve van orale geschiedenis. Het neemt de lezer mee naar de rijke artistieke scène van Gent tijdens de jaren 1970. Parisiana was niet alleen een zachtmoedig strijkersensemble, maar ook een absurdistische actiegroep, met onder meer Michiel Hendryckx, kunstenaar en theatermaker Johan Dehollander, Dirk Pauwels, William Phlips, Arne Sierens en vele anderen. Met hun ontregelende humor waren ze één van de eerste internationale successen van de Vlaamse podiumkunsten. Met het boek wordt het mogelijk gemaakt om de beginjaren van Eric De Volder als kunstenaar beter te begrijpen en zijn impact op de verdere ontwikkelingen in het podiumkunstenlandschap. Het is een prachtige inspiratiebron voor een nieuwe generatie kunstenaars of een stimulans voor verder onderzoek.

Het boek Etherisch Strijkersensemble Parisiana werd samengesteld door Thomas Crombez en bevat getuigenissen van Eric De Volder, Michiel Hendryckx, Dirk Pauwels, Johan Dehollander, Cecilia De Mulder en William Phlips en essays van Evelien Claeye, Dirk Pauwels, Evelien Jonckheere, Thomas Crombez, Karel Vanhaesebrouck en Evelyne Coussens. De publicatiereeks De coulissen van het geheugen, waarbinnen dit boek de tweede publicatie is, is een samenwerking tussen verschillende partners uit verschillende domeinen:  Het Firmament, het Vlaams Theater Instituut (VTi), de Universiteit Antwerpen en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen. Medewerkers van deze instellingen zetelen in het redactiecomité. 


Na de presentatie is er feest! We vieren het boek, Eric De Volder én de dernière van de voorstelling de slimme de domme de gladde de dode van het Kip en Theater Antigone. Het Kip is een uitloper van tg Ceremonia van De Volder. Ex-Parisianalid Luc Vanborm draait ten dans. Iedereen uitgenodigd!


Wanneer?
zaterdag 20 december om 20:30u

Waar?
Kunstencentrum Vooruit, Sint-Pietersnieuwstraat 23, 9000 Gent

De toegang is gratis maar men wil graag vooraf weten of u komt. Mail of bel naar Boekhandel Walry: paul.luyten@walry.be 09 222 91 67