vakmanschap immaterieel erfgoed beurs cultureel-erfgoedbeleid minister sven gatz
Na het grote succes van vorig jaar maakt minister van Cultuur Sven Gatz opnieuw geld vrij voor beurzen in de zogenaamde ‘meester-leerling-trajecten’. Die beurzen geven vakmensen de kans om intens samen te werken met iemand die bij hem of haar in de leer wil gaan. 

Na de eerste ronde werden maar liefst 27 beurzen toegekend, goed voor een totaalbedrag van €1.000.000. Vijf van de gehonoreerde trajecten behoorden tot het domein van muziek en podiumkunsten.

Ook in de tweede ronde wordt het doorgeven en aanleren van vakmanschap gestimuleerd. Vakmanschap is een vorm van immaterieel cultureel erfgoed: kennis en vaardigheden in de hoofden en handen van mensen. Dit vakmanschap kan een ambacht zijn, maar ook bepaalde culturele tradities in bijvoorbeeld muziek en podiumkunsten komen in aanmerking voor de beurs. Denk bijvoorbeeld aan het (aan)leren van bepaalde muziekinstrumenten, dansstijlen of theatertechnieken die buiten het reguliere kunstonderwijs vallen, aan restauratie en conservatie, en aan instrumentenbouw of podiumtechniek.

Een beurs wordt toegekend aan een meester met een of meerdere leerlingen. Zij dienen samen een aanvraag in. Dit kan voor maximaal twee jaar en maximaal 2.000 euro per maand ter ondersteuning van het leertraject. Aanvragen kunnen tot uiterlijk 15 maart 2019 worden ingediend.
Meer informatie over de beurs, het reglement, de handleiding, vaak gestelde vragen en het aanvraagformulier vind je op de site van het Departement Cultuur, Jeugd & Media.

Heb je vragen over de mogelijkheden van de beurs in verband met muzikaal of podiumvakmanschap dat je wil doorgeven of aanleren, of zoek je naar de perfecte 'match' om een leertraject mee te starten? Aarzel dan niet om contact op te nemen met CEMPER, Centrum voor muziek- en podiumerfgoed (contact@cemper.be). Wij helpen je graag om je aanvraag uit te werken.