immaterieel erfgoed vakmanschap living human treasure borging transmissie cultureel-erfgoedbeleid meester-leerling

Goochelaars, pruikenmakers, smeden, vertellers, schoenenmakers, boekbinders, tapdansers, instrumentenbouwers, ,… allemaal baanbrekende vakmensen. Hun beroep kent een lange en rijke geschiedenis. Vandaag staat hun kunde echter onder druk van de haastige samenleving.

Om dit vakmanschap van toekomst te verzekeren, zette minister van Cultuur Sven Gatz een beurzensysteem op. Niet enkel voor oude ambachten, maar evengoed voor craftbrewing en vernieuwende juweelkunst, podiumkunsten als clown-acts of kruisbestuivingen tussen vechtkunsten en hedendaagse dans. Ook vakmanschap dat migranten naar Vlaanderen meebrengen, zoals Afghaans borduren of vocale tradities uit het Midden-Oosten, maakt deel uit van het divers meesterschap dat vandaag nood heeft aan mogelijkheden om kennis en kunde door te geven. 

Op 6 december maakte Minister Gatz bekend dat 27 meesters alvast aan de slag kunnen met één of meer leerlingen. Vijf beurzen vallen binnen het domein van muziek en podiumkunsten.

Een volledig overzicht van meesters en leerlingen en de toegekende beurzen vind je op de website van Minister Sven Gatz.