figurentheater waardering herbestemming paul contryn de maan spelleken van ulenspiegel expertisetraject waardering en selectie tentoonstelling

In het monument Brusselpoort worden honderden theaterpoppen uit de Mechelse figurentheatergeschiedenis bewaard. De rode draad tussen de poppen? Drie generaties van de familie Contryn en de gezelschappen waar zij mee verbonden waren: Spelleken Van Ulenspiegel, Hopla, Mechels Stadspoppentheater en (Beeldsmederij) DE MAAN.

Hoe bepaal je de waarde van deze omvangrijke collectie? Sommige poppen zullen in bepaalde contexten meer waarde hebben dan anderen. ‘Waarde’ hanteren we dan in de brede zin van het woord: welke historische of artistieke waarde hebben ze, wat betekenen ze vandaag voor hun publiek, kunnen ze nog gebruikt worden voor vormingen, tentoonstellingen of nieuwe voorstellingen? Het bepalen van deze waarden kan helpen bij het maken van keuzes voor de toekomst. Zo kunnen er bijvoorbeeld adviezen geformuleerd worden over wat er waar bewaard kan worden.

Het Firmament ging daarom samen met Museum Hof Van Busleyden en Beeldsmederij DE MAAN op zoek naar een verantwoorde en transparante methode om deze poppen te ‘waarderen’.  Bij het waarderingsteam betrokken we acht personen die, vanuit hun eigen achtergrond, vakkennis en band met de collectie, elke pop beoordeelden volgens een aantal waarden. [Meer info over het waarderingstraject]

Ook het brede publiek en andere geïnteresseerden willen we laten kennismaken met deze bijzondere poppencollectie en met de principes van waarderen. Daarom koos elk teamlid zijn favoriete theaterpop die telkens één van de acht waarden representeert.

Maak kennis met het waarderingsteam en hun hoogvliegers!

 

Waar?
Museum Hof van Busleyden - Zolder, Sint-Janstraat 2a, 2800 Mechelen

Wanneer? 
Vrijdag 24 augustus 2018 tot en met zondag 16 september 2018

Prijs? 
Bezoek aan de tentoonstelling is inbegrepen in het toegangsticket voor het museum

Organisatie?
Deze mini-expo werd gerealiseerd door Het Firmament i.s.m. Museum Hof van Busleyden