erfgoeddag

Zondag 22 april 2018 is het Erfgoeddag, dit jaar rond het thema 'Kiezen'. Een hele dag lang kun je in heel Vlaanderen en Brussel terecht voor een veelzijdig aanbod aan activiteiten waarbij roerend en/of immaterieel erfgoed centraal staat. Je gastheren zijn onder andere musea, archieven, erfgoedbibliotheken, heemkundige kringen, kerkfabrieken, socioculturele verenigingen, restauratoren en tal van andere deelnemers. Zij zullen hun uiterste best doen om je een dag lang - tussen 10 en 18 uur - in de watten te leggen. Een aantal organisaties laten hun activiteit ook langer duren.

Te veel activiteiten om op te noemen, daarom zetten we hieronder enkele aanraders rond podiumkunstenerfgoed op een rijtje.

Antwerpen

 • Hugo Claus. Achter vele maskers
  Ontdek in deze tentoonstelling Hugo Claus' niet-aflatende inspiratie, zijn taalvirtuositeit en zijn precieze en indrukwekkende manuscripten. Curator Hilde Van Mieghem selecteerde brieven, foto's en manuscripten uit het Clausarchief dat in Letterenhuis bewaard wordt.
  Tot 1 juli 2018, Letterenhuis

Brugge

 • Kiezen voor traditie in een nieuwe omgeving: dans uit Nepal
  De Nepalese gemeenschap is de grootste groep inwoners van niet-Westerse origine in Brugge. Vandaag brengen ze een traditionele Nepalese dans.
  Zaterdag 21 april om 14:00 en 15:30
 • Kiezen voor/in de rederijkerskamer
  De rederijkers van Sint-Michiels kiezen er al meer dan 60 jaar voor om de traditie van de rederijkerskamer in stand te houden. Kom hun muziek-, toneel- en kunstinitiatieven ontdekken!
  Zondag 22 april, concert om 14:00 en 15:00
 
Lille en Vorselaar
 • Kiezen tusen Lille en Vorselaar
  Tijdens deze wandeltocht kom je meer te weten over het culturele erfgoed van Lille en Vorselaar. Zowel toneel, muziek als vertellingen staan op het programma.
  Zondag 22 april, doorlopend van 13:00 tot 18:00, Domein Berkelhoeve
 
Mechelen
 • Wie kiest voor erfgoed in Mechelen: waarom, wat en waar?
  In deze film van Museum Hof van Busleyden stellen 8 Mechelse erfgoedorganisaties en -actoren, waaronder Het Firmament, zichzelf voor. Wie zijn ze en waarom kiezen ze ervoor om zich voor hun werk of hobby nu precies voor dát stukje erfgoed in te zetten? Kan jij je vinden in hun keuzes?  
Sint-Truiden
 • Keuze genoeg
  In deze tentoonstelling van de heemkundige kring Groot-Sint-Truiden ontdek je lokale figuren en specifieke objecten uit de volkscultuur, die stuk voor stuk een belangrijk deel uitmaakten van het leven van de mensen uit Sint-Truiden en omgeving. In samenwerking met M-theater.
  Zondag 22 april, van 13:00 tot 18:00

Zoutleeuw
 • Tussen de boog en het gedicht
  Deze tentoonstelling toont het rijke erfgoed van de schuttersgilden en de rederijkerskamer van Zoutleeuw. Van beide verenigingen is een omvangrijk archief bewaard over hun werking. Welke rechten en plichten hadden de leden? Welke rituelen en tradities werden in ere gehouden?
  Open van 19 april tot 22 april, van 14:00 tot 17:00, in het historisch stadhuis
Dit is uiteraard maar een subjectieve selectie uit het ruime programma dat te ontdekken is op de website van Erfgoeddag.