Wat als … stemloze voorwerpen zouden kunnen opkomen voor zichzelf? Dat is heel kort gezegd het principe van het Parlement der Dingen, georganiseerd door FARO. Neem jij het in woord en daad voor hen op?

Grasduin in uw collectie, depot of in de inventaris van immaterieel cultureel-erfgoedpraktijken en ga op zoek naar dat object, archiefstuk of die praktijk of publicatie waarvoor u het woord wil voeren.

  • Hoe denkt ons erfgoed over en voelt het zich bij actuele kwesties als klimaatverandering, sociale en economische ongelijkheid en alle daaraan gekoppelde problemen?
  • Hoe ondergaan onze erfgoedobjecten en immateriële cultuuruitingen dit alles? Gelaten? Of hebben ze hier een duidelijke opinie over? Hebben ze ons mensen hierover iets te vertellen?
  • Voelt het erfgoed zich in zijn bestaan bedreigd? Of net niet? En ziet het voor zichzelf een specifieke rol weggelegd in ons gezamenlijk streven naar een duurzame samenleving?

Laat uw inspiratie de vrije loop, wees creatief en doe vervolgens het volgende:

  1. Schrijf een kort verhaal van maximaal drie tot vier bladzijden (1.500 tot 2.000 woorden) vanuit het perspectief van het door u gekozen object of de door u gekozen praktijk of publicatie. Probeer het op te bouwen als een krachtig beargumenteerd pleidooi dat de aanzet kan vormen voor een nieuw wetsartikel dat u zou willen verdedigen in een echt parlement.
  2. Stuur uw verhaal samen met uw gegevens en een foto van het object of de praktijk in kwestie naar parlementderdingen@faro.be. Doe dit ten laatste tegen 22 april 2018 (Erfgoeddag).
  3. Stuur deze oproep door naar andere erfgoedwerkers en -enthousiastelingen. Iedereen mag meedoen. We rekenen op een massale deelname.
Afhankelijk van het aantal bijdragen zal FARO bepalen hoe de inzendingen naar buiten worden gebracht (publicatie, podcast,...). Wordt dus vervolgd!

MEER INFO: www.faro.be