kostuum inventaris inventarisatie draaiboek resonant erfgoedcel pajottenland zennevallei kantuta archief- en collectiezorg

Heel wat verenigingen en organisaties bezitten een mooie kostuumcollectie. Vaak is het een uitdaging om deze in goede omstandigheden te bewaren en te beheren. Een belangrijke stap hiervoor is de opmaak van een inventaris.  Dat is geen eenvoudige klus, maar het werk ongetwijfeld waard.

Om je hierbij op weg te helpen maakten Het Firmament, Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei en Resonant het ‘Draaiboek voor de inventarisatie van een kostuumcollectie’. Je vind er een duidelijk stappenplan, gebaseerd op onze ervaringen tijdens de inventarisatie van de danskostuums van het Centro Folklorico de Bolivia (CFB) Kantuta.

Hoe fotografeer je een kostuum? Hoe omschrijf je een kostuumonderdeel? Welke methodes kan je gebruiken om te labelen? Elke stap wordt uitvoerig toegelicht met praktische tips en mogelijke valkuilen. Ter illustratie wordt telkens aangegeven hoe de inventarisatie van de danskostuums van Kantuta werd aangepakt.

Het draaiboek kan online geconsulteerd en gedownload worden via Google Drive. Hier vind je ook alle sjablonen waarnaar verwezen wordt in de handleiding. Je kan de handleiding ook consulteren via ISSUU.  De kostuumcollectie van Kantuta kan je online bekijken via Erfgoedplus, de erfgoeddatabank voor het erfgoed van Limburg en Vlaams-Brabant.