lon landau marionet figurentheater koninklijke nederlandse schouwburg decor decorontwerp nina landau tweede wereldoorlog

In een beklijvende animatiekortfilm vertelt Nina Landau het verhaal van haar grootnonkel Lon Landau. Hij was talentvol schilder, regisseur en de eerste erkende scenograaf bij de Koninklijke Nederlandse Schouwburg in Antwerpen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt hij als jood gevangen gezet in de Mechelse Dossinkazerne. Maar Lon blijft vrij in zijn fantasie: met wat hij kan vinden, bouwt hij aan een marionettentheater. Hij droomt ervan zijn poppen tot leven te laten komen in een voorstelling voor de kinderen in de Dossinkazerne. Uiteindelijk wordt Lon gedeporteerd en sterft hij in Bergen-Belsen, vlak na de bevrijding.

De film is te bekijken tijdens het gratis publieksweekend in Kazerne Dossin (2-3 december 2017) én op VRT.nu. Het zal eveneens vertoond worden op het Internationale Kort Film Festival in Leuven (3-12 december 2017).

Twee van zijn poppen, die gemaakt werden in het concentratiekamp, Tijl Uilenspiegel en Robin Hood, zijn vandaag tentoongesteld in Kazerne Dossin. De geanimeerde potloodtekeningen uit de documentaire zijn geïnspireerd op bestaand fotomateriaal, maar vele andere tekeningen zijn een interpretatie van hoe de werkelijkheid toen moest zijn geweest. De makers baseerden zich op onderzoek in tal van archieven en bibliotheken, o.m. in het Letterenhuis, maar spraken ook met mensen die Lon nog hebben gekend.

 

Meer info