herman teirlinck de studio studio herman teirlinck kvs huis van herman teirlinck t-boeken vlaamse theatergeschiedenis

Theaterlegende Herman Teirlinck is dit jaar 50 jaar overleden. Een mooi moment om stil te staan bij de artistieke erfenis van deze godfather van het Vlaamse theater. Dat gebeurt op verschillende manieren en momenten:

 • 5 december 2017, KVS, Brussel: Niets bestaat vòòr het spel
  KVS organiseert een gespreksavond waarin gereflecteerd wordt op de visies en beschouwingen over toneel en acteren, zoals gebundeld in Teirlincks Dramatisch Peripatetikon. Verschillende acteurs en regisseurs getuigen over de samenwerkingen en ervaringen met Teirlinck, o.a. François Beukelaers, Frank Vercruyssen, Lisboa Houbrechts en nieuwe generatie acteurs, verbonden aan de drama opleidingen van KASK (Gent), Conservatorium (Antwerpen) en RITCS (Brussel).

 • 12 december 2017, DE Studio, Antwerpen: Herman Teirlinck in woord en beeld
  Ook DE Studio, voormalige Studio Herman Teirlinck, eert haar oprichter met een boeiende avond. Naast getuigenissen van kunstenaars en de vertoning van de film van de Vlaamse filmpionier Henri Storck over Herman Teirlinck, kan je ook via een audioparcours (DE Stemmen van DE Studio) door het huis wandelen en in de geschiedenis van de studio duiken, aan de hand van anekdotes, geheimen en verhalen die inmiddels beroemde ex-studenten u in het oor fluisteren.

 • 15 december 2017, Huis van Herman Teirlinck, Beersel: Boekpresentatie Ge zijt zoveel mensen geweest. Herman Teirlinck, 1879 - 1967 (op uitnodiging)
  Voor deze biografie baande Stefan van den Bossche zich een decennium lang door het eindeloze bronnenmateriaal rond Herman Teirlinck. Het boek wordt gepresenteerd in de voormalige woning van Herman Teirlinck, die recent met een nieuwe eigenaar een nieuwe culturele bestemming werd.

 • 16 december 2017, Huis van Herman Teirlinck, Beersel: Open Deur
  Het Huis van Herman Teirlinck gooit de deuren open voor het publiek. Ontdek de prachtige wintertuin, het schrijversterras en het huis van Teirlinck. Je verneemt er ook meer over de restauratie en de nieuwe bestemming voor het huis.

 • Ook naar aanleiding van dit 50-jarige overlijden bracht T-boeken, een publicatiereeks over de Vlaamse theatergeschiedenis, het Dramatisch Peripatetikon opnieuw uit, met een nawoord door Assia Bert en een portret door Toon Brouwers.