draad poppentheater draadpoppen alain verhelst west-vlaanderen tentoonstelling figurentheater immaterieel erfgoed

DRAAD is al bijna veertig jaar actief bezig met figurentheater en opereert vanuit Roeselare. Sinds 1979 zet het zich in voor de toekomst van het figurentheater door het verzamelen van informatie en documentatie over de rijke geschiedenis van deze kunstvorm. DRAAD beschikt ook over een boeiende en uitgebreide collectie poppen (o.m. een historische collectie stangpoppen). Zelf zijn ze expert in het maken van en spelen met houten draadpoppen, en willen ze deze kennis doorgeven aan volgende generaties.

Daarom sloegen ze de handen in elkaar met Geheugen Collectief voor de tentoonstelling 'Das de puppe! Van regionaal naar mondiaal'. De tentoonstelling belicht het figurentheater in West-Vlaanderen, maar toont ook de Vlaamse en internationale invloeden hierop. Naast bijzonder poppenerfgoed, ontdek je er ook de verhalen van makers en acteurs, de maak- en speeltechnieken,...

“We hopen dat dit niet enkel de finale is van tientallen jaren onderzoek, maar dat het ook de doorstart kan zijn voor een poppenlabo”, zegt Alain Verhelst. “Wij zijn momenteel de laatste vereniging die nog sterk met figurentheater bezig zijn in de stad. In heel de provincie zijn het er maar een tiental, vooral in het Brugse. Het is nochtans een belangrijk gegeven. Sinds 1952 is het figurentheater in Roeselare altijd aanwezig geweest.”
(Alain Verhelst in Het Nieuwsblad, 29/08/2017)

De expo is te bezichtigen van 3 september tot 29 oktober 2017 in het SASK in Roeselare. De expo is gratis toegankelijk op woensdag van 15 tot 18 uur. Op zaterdag en zondag kan je er terecht van 10 tot 12 uur en van 14 tot 18 uur.

 

MEER