t-boeken theatergeschiedenis vlaamse theatergeschiedenis erwin jans tone brulin jan decorte herman teirlinck studio herman teirlinck

Begin september werd tijdens Het Theaterfestival het eerste T-boek gepresenteerd, een bloemlezing uit het werk van Tone Brulin. Nu volgen de tweede en de derde titel, gewijd aan Jan Decorte en Herman Teirlinck. T-boeken is een reeks historische theaterboeken die streeft naar een betere ontsluiting en documentatie van de geschiedenis van de Vlaamse podiumkunsten.

 >> Meer info over T-boeken

 

Tis of tisni. Over Jan Decorte

Jan Decorte is nu bijna een halve eeuw actief als theaterkunstenaar. Hij is auteur, regisseur, acteur, scenograaf,… Stond aan het begin van de Vlaamse Golf. Is bejubeld én verguisd. Een ‘Warholiaanse’ mediafiguur. Met Tis of tisni. Over Jan Decorte verschijnt nu eindelijk een boek over zijn imposante oeuvre. Het boek tekent ook een portret van Sigrid Vinks, zijn partner in leven en werk.

Tis of tisni is een polyfoon boek. Er hebben enkele tientallen auteurs aan meegewerkt. Het boek opent met twee uitgebreide biografische interviews. Daarna worden de thema’s van Decortes werk uitgespit in dertien essays. Tot slot volgt een chronologische beschrijving van het oeuvre. Deze bevat ook een groot aantal getuigenissen van mensen die met Decorte hebben samengewerkt. En in de vele citaten uit interviews en recensies wordt ook een stuk receptiegeschiedenis getekend.

Tis of tisni. Over Jan Decorte
Met bijdragen van Chris De Stoop, Ann-Sofie Dekeyser, Marianne Van Kerkhoven, Eric De Kuyper, Thomas Crombez, Isolde Vanhee, Klaas Tindemans, Luk Van den Dries, Erwin Jans, Bart Meuleman, Christophe De Boeck, Pieter T’Jonck, Bernard Van Eeghem, Louise Van den Eede, Johan Wambacq en getuigenissen van tientallen kunstenaars.

 • Presentatie: vrijdag 13 oktober 2017, in het Kaaitheater, Brussel, na de première van Stand Down, de nieuwe productie van Jan Decorte/Bloet & Black Box Revelation
 • Uitgave Theaterpublicaties vzw en ASP in samenwerking met het Kaaitheater

>> Meer info en bestellen


Herman Teirlinck, Dramatisch Peripatetikon

In het Dramatisch Peripatetikon neemt Herman Teirlinck, auteur, dichter en oprichter van de later naar hem genoemde Studio, de lezer mee op een wandeling. Hij vertelt over de oorsprong van het theater, als ritueel, als ontmoeting,… Hij is een genereuze gids, gul en inspirerend.

Onderzoekster Assia Bert ging aan de slag met het Dramatisch Peripatetikon voor de acteeropleiding aan het Antwerps Conservatorium. ‘Het lijkt alsof Teirlinck ons vandaag toespreekt’, schrijft zij in haar nawoord. ‘Zijn woorden blijven betekenisvol in het heden. Dat vertelt iets over onze tijd.’ Toon Brouwers, voormalig directeur van de Studio, schetst een portret van de veelzijdige Teirlinck.

Herman Teirlinck, Dramatisch Peripatetikon
facsimile heruitgave
met een nawoord door Assia Bert en een portret door Toon Brouwers

 • Presentatie: zaterdag 21 oktober 2017 in het Koninklijk Conservatorium te Antwerpen (deSingel, Beel hoog, Desguinlei 25, 2018 Antwerpen)
  • 15:00: Assia Bert en Toon Brouwers stellen het boek voor.
  • 15:25: Clara Van Den Broek over de relevantie van het Dramatisch Peripatetikon voor theaterstudenten vandaag. 
  • 15:45: Erwin Jans over De waterdrager en de dorstige. Tien theaterteksten van Tone Brulin. 
  • 16:00: receptie.
 • Uitgave: T-boeken en ASP, i.s.m. het Koninklijk Conservatorium Antwerpen

>> Meer info en bestellen