liberaal archief gent tentoonstelling

Bij het Liberaal Archief in Gent loopt t.e.m. 10 november de tentoonstelling 'de PROKA-jaren. Hoogtepunten uit 19 jaar podiumkunst in de Gentse Zwarte Zaal'.

PROKA (Promotors van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten) werd opgericht in 1969 door academiedirecteur Pierre Vlerick. Met hem en zijn assistente Milou Werbrouck als bezielers en drijvende krachten, was PROKA tot 1988 een Gents knooppunt van artistieke theatervrijheid en humanistische vrijdenkerij.

PROKA gaf een forum aan eigenzinnig talent van eigen bodem, en haalde buitenlandse performers en theatermakers naar de Arteveldestad. Hoewel de klemtoon op theater lag, kregen ook muziek, film, dans en andere expressievormen er een plaats. Alle voorstellingen hadden plaats in de Zwarte Zaal, een ruimte in een benedenverdieping van de Academie die al vlug een begrip werd in Gentse culturele en vrijzinnige middens.
De tentoonstelling De PROKA-jaren. Hoogtepunten uit 19 jaar podiumkunst in de Gentse Zwarte Zaal toont foto’s en affiches uit de verzameling van Carlos Dekeyrel die nauw betrokken was bij de dagelijkse werking van PROKA als fotograaf en duivel-doet-al. Het vormt de start van een drieluik over het Gentse vrijzinnige cultuurleven in de jaren 1970 en 1980, waarvoor het Liberaal Archief, het Geuzenhuis en de K.A.S.K. (HoGent) de handen in elkaar slaan.

De tentoonstelling loopt tot en met 10 november 2017, en is elke weekdag gratis te bezoeken van 9.00 tot 12.00 en van 13.00 tot 17.00 uur.
Groepsbezoeken zijn mogelijk op aanvraag. Stuur hiervoor een mail naar info@liberaalarchief.be