documentatie documentering het theaterfestival kunstenpunt actiegroep podiumdocumentatie vlaanderen

Toekomst van het verleden:
Welke vragen wil jij in 2050 kunnen stellen over de podiumpraktijk van vandaag?

Neem deel aan een open werksessie rond podiumdocumentatie, georganiseerd door de Actiegroep Podiumdocumentatie Vlaanderen* en de Nederlandse werkgroep NIT**, in samenwerking met deBuren en Het TheaterFestival.

In ‘de meest vluchtige der kunstvormen’ is documentatie een cruciale grond voor reflectie en geschiedschrijving, maar ook voor de ontwikkeling van de artistieke praktijk zelf.

Welke vragen willen we in 2050 kunnen stellen – én beantwoord zien – over de podiumkunstenpraktijk van vandaag? Welke vragen hebben we vandaag over podiumwerk uit 1980 of 1960 en hebben we de nodige documenten ter beschikking om die ook te kunnen beantwoorden? Welke aspecten van de  – steeds diverser wordende  – praktijk verdienen zorgvuldige documentatie en dreigen tussen de plooien van de geschiedenis te vallen?

Op 6 september buigen we ons in een open werksessie over deze vragen, o.a. aan de hand van drie spitante voorzetten, en formuleren we plannen en ambities over hoe te zorgen voor een relevante en adequate documentatiepraktijk.

 

Programma

  • 13u30: Ontvangst
  • 14u: Inleiding
  • 14u15: Onder andere Bojana Mladenović (SNDO Choreography, Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten), Thomas Crombez (o.a. Platform for Digital Humanities, Universiteit Antwerpen) en Peter Aers (kunstenaar) maken hun persoonlijke tijdsreis en dagen de huidige invulling van ‘documentatie’ uit (plenair)
  • 14u45: Vragen voor 2050 en 1980 van alle deelnemers
  • 15u30: Wilde ideeën, ambities en concrete plannen om te zorgen dat de vragen in de toekomst ook antwoorden kunnen krijgen (in werkgroepen)
  • 16u30: Afronding en vooruitblik
  • 17u: Drink

Wanneer? Woensdag 6 september 2017, van 14u tot 17u

Waar? Kaaitheaterstudio's, Brussel

Inschrijven: Inschrijven kan via dit formulier

Wie?

Werksessie georganiseerd door de Actiegroep Podiumdocumentatie Vlaanderen en de Nederlandse werkgroep NIT, in samenwerking met deBuren en Het Theaterfestival.

* De Actiegroep Podiumdocumentatie Vlaanderen werd in 2016 opgericht als reactie op de slinkende steun voor het documenteren van de podiumkunsten in Vlaanderen. De Actiegroep kent leden uit het professionele podiumveld, de academische wereld, het hoger kunstonderwijs, Kunstenpunt en expertisecentra PACKED vzw en Het Firmament. De Actiegroep wordt vandaag getrokken vanuit Kunstenpunt en Het Firmament.

** De Werkgroep NIT voor documentatie, geheugen en discours in de podiumkunsten is een Nederlands initiatief. Het is een informele tafel van personen en instellingen die de urgentie delen om de lacunes die zijn gevallen sinds de bezuinigingen (o.a. het wegvallen van het TIN). Het Theaterjaarboek 2016 is daarvan een eerste manifestatie.

Meer informatie? Neem contact op met Delphine Hesters of Tom Ruette van Kunstenpunt indien je meer informatie wilt over dit initiatief.