tone brulin het theaterfestival t-boeken theatermaker theatergeschiedenis tentoonstelling

Tone Brulin (artiestennaam van Antoon van den Eynde, 1926) is een van de meest markante en veelzijdigste Vlaamse theatermakers van na de Tweede Werelddoorlog. Als regisseur, acteur, schrijver en scenograaf verzette hij meermaals de bakens van het Vlaamse theater. Zijn engagement ligt verspreid over vier werelddelen en strekt zich uit over zeventig jaar. Toch doet zijn naam bij een jonge generatie waarschijnlijk nauwelijks een belletje rinkelen.

Erwin Jans (T-boeken) en Het Firmament doken daarom in de archieven van Letterenhuis, Archief en Museum voor het Vlaams leven te Brussel (AMVB) en Kunstenpunt en selecteerden bijzondere stukken die zijn markante carrière schetsen. Zorgvuldig geselecteerde archiefstukken schetsen een beeld van zijn nationale en internationale carrière en belichten dramatische en theatrale ontwikkelingen sinds 1945. Vandaag, een tijd waarin het theater opnieuw op zoek is naar zijn maatschappelijke inbedding, kan zijn pionierswerk een inspiratiebron zijn.  In deze tentoonstelling ontdek je niet alleen de veelzijdigheid van Brulins werk en de veranderende tijdgeest, maar ook een diversiteit aan documentair erfgoed.

De tentoonstelling is de hele periode van Het TheaterFestival te bezichtigen in het festivalcentrum (Kaaitheater). Op 2 september vindt er de boekpresentatie van 'De waterdrager en de dorstige' plaats, een bloemlezing uit Brulins toneelteksten en het eerste boek van de publicatiereeks over de Vlaamse theatergeschiedenis van T-boeken.

Wanneer? Van 31 oktober t.e.m. 10 september 2017
Waar? Kaaitheater (festivalcentrum), Brussel
Prijs? Gratis

Een tentoonstelling van T-boeken en Het Firmament i.s.m. Het TheaterFestival, AMVB, Letterenhuis, Kunstenpunt en Kaaitheater
Curator: Erwin Jans (T-boeken) m.m.v. Staf Vos (Het Firmament)


Meer info over het programma van de boekpresentatie op 2 september volgt.