t-boeken vlaamse theatergeschiedenis erwin jans

‘De geschiedenis van de Vlaamse podiumkunsten is rijk, maar veel is nog niet onderzocht of beschreven.’ Dat is in een notendop het betoog van Erwin Jans, ooit nog hoofdredacteur van Etcetera en nu dramaturg van het Toneelhuis. Hij pleit ervoor om de krachten te bundelen: theaterhuizen, opleidingen, universiteiten… samen kunnen zij die geschiedenis levend houden.

Met die boodschap sprak Erwin Jans de vzw Theaterpublicaties aan, sinds jaar en dag uitgever van het tijdschrift over podiumkunsten Etcetera. Theaterpublicaties stapte mee in het project en nu is het dan zover: in het najaar verschijnen de eerste drie titels van T-boeken. Hiervoor gaat Theaterpublicaties een alliantie aan met ASP (Academic & Scientific Publishers). Het Firmament is lid van de redactionele stuurgroep.

De bedoeling is om per jaar twee à drie titels te publiceren. Dat kunnen monografieën zijn, theaterhistorische werken, speelteksten, heruitgaves van historische teksten, etc. T-boeken wil een breed palet hanteren. Op die manier kunnen we de geschiedenis van de Vlaamse podiumkunsten documenteren en ontsluiten.

 

De eerste 3 T-boeken: 3 generaties, 3 tekstsoorten

1. Tone Brulin
Bloemlezing uit de toneelteksten van Tone Brulin, wereldtheater avant la lettre. Samengesteld en ingeleid door Erwin Jans.

Verschijnt begin september 2017. Formaat 14 x 21 cm, ca. 288 blz. € 24,50. 
Presentatie in het kader van Het Theaterfestival 2017 op 2 september, samen met een tentoonstelling georganiseerd door T-boeken en Het Firmament  I.s.m. Het Theaterfestival, AMVB, Letterenhuis en Kaaitheater over  leven en werk van Tone Brulin. Meer info hierover volgt snel!

2. Jan Decorte
Tis of tisni. Over Jan Decorte is een kleurrijk fresco over leven en werk van een radicaal theaterkunstenaar. Met bijdragen van Eric De Kuyper, Chris De Stoop, Ann-Sofie Dekeyser, Marianne Van Kerkhoven, Thomas Crombez, Isolde Vanhee, Luk Van den Dries, Klaas Tindemans, Erwin Jans, Bart Meuleman, Christophe De Boeck, Pieter T’Jonck, Erwin Jans, Bernard Van Eeghem, Louise Van den Eede en Johan Wambacq en getuigenissen van tientallen kunstenaars. Rijk geïllustreerd.

Verschijnt 13 oktober 2017. Formaat 21 x 28 cm, ca. 256 blz., € 34,95. I.s.m. het Kaaitheater.

3. Herman Teirlinck
Heruitgave van het Dramatisch Peripatetikon, een filosofische theaterwandeling met Herman Teirlinck (1879-1967), de godfather van het Vlaamse theater. Met een nawoord van Assia Bert en een biografische schets door Toon Brouwers.

Verschijnt 20 oktober 2017. Formaat 14 x 21 cm, ca. 296 blz. € 18,95. I.s.m. het Koninklijk Conservatorium Antwerpen.