vrijwilliger archief- en collectiezorg

Vrijwilligers in de erfgoedsector. Hoe doen ze het? Waar vind je hen? Welke obstakels kom je zoal tegen in uw vrijwilligerswerking, en hoe ga je daarmee om? Ter gelegenheid van de Week van de vrijwilliger lanceerden FARO, Heemkunde Vlaanderen en Familiekunde VlaanderenGeweldig en gewild’. Deze gratis digitale bundel bevat maar liefst vijftig inspirerende voorbeelden van het vrijwilligerswerk in de erfgoedsector. Ook het inventarisatieproject met de vrijwilligers van Museum Hof van Busleyden, die begeleid worden door Het Firmament, werd geselecteerd.

De kracht van ‘Geweldig en gewild’ zit in de rijke verscheidenheid van voorbeelden. Of je nu vrijwilligers zoekt voor een groot evenement of een inventarisatieproject. Of je nu al lang tobt over hoe u een bestaande vrijwilligersploeg kan verjongen. Of je nu werkt voor een lokale vereniging, een erfgoedcel, stadsarchief of een groot museum … In deze bundel vind je ongetwijfeld een inspirerend verhaal dat aansluit bij uw vragen en interesses. Tegelijk krijgt u een mooie inkijk in de motieven waarom vrijwilligers zich juist voor erfgoed engageren. Want bijna elk verhaal focust ook op de vrijwilligers zelf en op wat hen drijft.

Mocht je er nog aan twijfelen, ‘Geweldig en Gewild’ toont het met verve aan: de erfgoedsector kan niet zonder vrijwilligers. Want erfgoedvrijwilligers kom je haast overal tegen: van de lokale erfgoedvereniging tot en met de grote(re) instellingen. Deze bundel wordt dan ook opgedragen aan de talloze vrijwilligers in de erfgoedsector en de beroepskrachten die deze vrijwilligers ondersteunen. Want deze vrijwilligers zijn echt geweldig. En gewild. Je leest hier waarom dat zo is.

‘Geweldig en gewild’ is een initiatief van FARO, Heemkunde Vlaanderen en Familiekunde Vlaanderen.

De digitale versie is gratis te downloaden. Wilt u liever toch een gedrukt exemplaar? Bij Heemkunde Vlaanderen kunt u dit tegen drukkostprijs bestellen.