archief- en collectiezorg dienstverlening plaatsbezoek

Op verschillende manieren ondersteunt Het Firmament beheerders van podiumkunstenerfgoed die de zorg hiervoor niet als kerntaak hebben (zie het artikel 'Tot uw dienst!'). Op de website TRACKS vind je duidelijke tips en richtlijnen voor archief- en collectiezorg, op vormingen en ontmoetingsmomenten kan je kennis opdoen en ervaringen uitwisselen, op de website van Het Firmament vind je relevante nieuwtjes en praktijkvoorbeelden,… Maar je kan ook onze medewerker archief- en collectiezorg, Eline De Lepeleire, aan de mouw trekken voor advies op maat. Vaak kunnen we je antwoord geven via telefoon of mail, maar soms is het nodig om de situatie ter plaatse te komen inschatten. Het voorbije jaar ging Het Firmament zo een tiental keer op plaatsbezoek.

Bij een aantal podiumkunstenorganisaties gebeurde dergelijk plaatsbezoek in het kader van een archiefdoorlichting. De organisaties werden door Het Firmament en PACKED vzw begeleid bij het evalueren van hun archiefwerking in functie van een uitgebreid rapport waaruit een actieplan voor de zorg voor hun archieven voortvloeide. De deelnemende organisaties van het eerste traject waren CAMPO, Needcompany, deSingel, Toneelhuis en ARSENAAL/LAZARUS. Omdat het doorlichtingstraject een succes was, wordt het in 2017 tweemaal georganiseerd.

Ook bij Monty, MartHa!tentatief, Tutti Fratellli, wp Zimmer en Theater Antigone gingen we op bezoek na een vraag om hulp. We hielpen hen op weg met het in kaart brengen, ordenen of het uitwerken van een informatiebeheersplan.

Bij een plaatsbezoek ontdekken we soms prangende noden. In het archief van Opera Ballet Vlaanderen werd bijvoorbeeld een doos filmmateriaal aangetroffen met een azijngeur. Na enkele tests met A-D strips bleek dat het materiaal werd aangetast door het azijnsyndroom. Omdat we het probleem op tijd ontdekten, kon een groot deel van het materiaal gered worden voor dit snelle ontbindingsproces.

Ook buiten het podiumkunstenveld zijn er tal van organisaties die waardevol podiumkunstenerfgoed bewaren. ShowTex bijvoorbeeld, een productie- en verhuurbedrijf van textiel en theaterdoeken, beschikt over een mooie collectie handgeschilderde decordoeken van de familie Beyne. Tijdens een plaatsbezoek gaf Het Firmament tips voor de inventarisatie ervan. Een huzarenstukje, gezien de afmetingen van de gigantische doeken…

 

Bots je ook op problemen bij de zorg voor je podiumkunstenarchief en/of –collectie? Advies nodig van een expert? Aarzel niet om contact op te nemen met onze medewerker archief- en collectiezorg Eline De Lepeleire via eline@hetfirmament.be of 015/34 94 36.