Op zondag 23 april 2017 vindt de 16de editie van Erfgoeddag plaats, dit jaar rond het thema 'Zorg'. Meer dan 450 organisaties in Vlaanderen en Brussel nemen deel, goed voor zowat 650 activiteiten waarbij roerend en/of immaterieel erfgoed centraal staat. Musea, archieven, heemkringen, socio-culturele verenigingen of kunstenorgansiaties gooien op Erfgoeddag hun deuren open om de bevolking te laten kennismaken met het cultureel erfgoed. Te veel activiteiten om op te noemen, daarom zetten we hieronder enkele aanraders rond podiumkunstenerfgoed op een rijtje.

 

Mechelen

Een hart voor erfgoed(zorg)
Museum Hof van Busleyden
Tentoonstelling

In samenwerking met Het Firmament, Stadsarchief Mechelen, beeldsmederij DE MAAN, kerkfabrieken van de Mechelse historische kerken

Vrijwilligers van museum Hof van Busleyden selecteerden hun favoriete stukken uit de verschillende collecties die zij inventariseerden. Maak kennis met pareltjes uit het Stadsarchief, de historische kerken, beeldsmederij DE MAAN en ARSENAAL/LAZARUS. De keuze voor deze laatste collectie wordt gekoppeld aan de keuze van een aantal bewoners van het woonzorgcentrum Hof van Egmont.

Waar?
Museum Hof van Busleyden
Frederik de Merodestraat 65, 2800Mechelen

ARSENAAL/LAZARUS
Hanswijkstraat 63 (langs het Dijlepad in de Kruidtuin)

Wanneer?
Zondag 23 april, 10u - 18u (doorlopend)

 

Antwerpen

Ga mee op rondleiding door de Bourla. De rondleidingen worden gegeven door anderstalige nieuwkomers. Zij nemen je mee achter de schermen van de Bourla en vertellen het verhaal van deze 19e-eeuwse schouwburg.
 

Muziekinstrumenten kan je horen, maar ook voelen. Museum Vleeshuis herbergt een schat aan voorwerpen die iets vertellen over de klank van de stad in de loop der eeuwen. Mensen met een visuele beperking mogen instrumenten aanraken, en zich zo een voorstelling maken van hoe deze eruitzien.

 

Brugge

Het werk van Guido Gezelle maakt ontegensprekelijk deel uit van ons literair erfgoed. Maar kan het nog gesmaakt worden door jongeren? Volgens de studenten Voordracht van het Conservatorium wel. Zij creëerden een voorstelling waarin Gezelle en andere dichters en dichteressen de revue passeren, met bekende teksten en verborgen pareltjes.

 

Brussel

Variétémuziek, een charmante acteur en een toneelgordijn dat omhoog rolt. Maak het je gemakkelijk in je zetel ... het spektakel 'Luizengang in oorlogstijd' begint. Rederijkersgroep De Noordstar speelt speciaal voor jou fragmenten uit dit stuk van Frits van Vaerewijck. Dompel je samen met ons onder in de sfeer van het variététheater van de Brusselse Folies de Bergères en ontdek met welke zorg de rijke AMVB-collectie omringd wordt. Je krijgt toelichting bij de collectiestukken, kan het script bekijken én je verneemt meer over het vluchtelingenthema.

 

Leuven

De vroegere Dancing Corso in de Diestsestraat was een legendarische plek waar bekende artiesten van Kid Tony tot dEUS, maar ook vele Leuvenaars vertoefden. Vandaag is het een Kringwinkel van SPIT. Uit zorg voor dansant erfgoed verzamelde Dans'ant verhalen en relikwieën rond deze Leuvense 'danstempel'. Op Erfgoeddag brengen we Dancing Corso via deze herinneringen weer even terug tot leven.

 

Maasmechelen

Wie kent de rembetika? Wie proefde er al eens kleftiko of soutzoukakia? In de Griekse cultuur schuilen heel wat religieuze gebruiken, verhalen, oude culinaire rituelen en traditionele Griekse dansen en muziek. De Griekse gemeenschap in Maasmechelen zet op Erfgoeddag haar beste beentje voor om zorg te dragen voor dit erfgoed en het verder uit te dragen naar de volgende generaties.

 

Sint-Michiels

De Nepalese gemeenschap vormt de grootste groep inwoners van Brugge van niet-westerse origine. Zorg dragen voor hun tradities en cultuur doen ze aan de hand van verschillende activiteiten door het jaar. Op Erfgoeddag brengen ze een traditionele Nepalese dans die wordt uitgevoerd om genezing te vragen bij ziekte.

 

Sint-Truiden

 Volksdans is meer dan een sociaal tijdverdrijf. Het bestaat uit muzikaal geïnspireerde lichaamsbewegingen in gevarieerde figuren, passen en houdingen. Volksdans beoefenen bevordert de conditie van lichaam en geest en schept gevoel voor harmonie, ritme en samenhorigheid. Volksdans behoort tot het volksculturele erfgoed.

 

 Deze lijst is slechts een (subjectieve) selectie uit de honderden activiteiten tijdens Erfgoeddag op 23 april (10u-18u). Veel meer activiteiten en alle praktische informatie vind je op www.erfgoeddag.be.