gertrud leistikow tentoonstelling ontsluiting theater instituut nederland dans

In KRANENBURGH, culturele buitenplaats Bergen (NL) loopt deze zomer een tentoonstelling rond Gertrud Leistikow, toonaangevend danseres en choreografe van Duitse komaf. Precies honderd jaar geleden trad ze voor het eerst op in Nederland, waar ze zich later ook vestigde. In de jaren daarna zette ze de moderne dans als kunstvorm op de kaart en werd ze een van de grondleggers van het moderne dansonderwijs. ‘Er is geen danseres die aan haar invloed is ontkomen’, schreef een recensent in de jaren dertig.

Hoe baanbrekend het werk van Gertrud Leistikow (1885 – 1948) ook is, vandaag kent bijna niemand meer haar naam. De tentoonstelling brengt een eerbetoon aan deze ‘Pina Bausch van het interbellum’ aan de hand van schilderijen, sculpturen, maskers, kostuums, aquarellen, houtsneden, affiches en foto’s. Het merendeel daarvan is afkomstig uit de Theatercollectie (voormalig Theater Instituut Nederland, nu in beheer bij de Bijzondere Collecties UvA).

Recent is de biografie van Leistikow, ‘Dans voluit, dat is leven’, verschenen. Het boek en de expo zijn een samenwerking met kunsthistorica Jacobien de Boer.

Meer info over de tentoonstelling Pionier van een nieuwe wereld
Meer info over het boek ‘Dans voluit, dat is leven’
Beluister het radiofragment
op de Nederlandse Radio 1 waarin Jacobien de Boer vertelt over Gertrud Leistikow