figurentheater de maan hopla mechels stadspoppentheater

Zondagnamiddag 6 juli overleed Louis Contryn, erevoorzitter van Het Firmament. Als figurentheaterauteur, -regisseur en -speler heeft hij in belangrijke mate bijgedragen tot de ontplooiing en internationalisering van het Vlaamse poppen- en figurentheater. Als directeur van de School voor Poppenspel, in 2002 omgedoopt tot Het Firmament, vroeg hij eveneens meer aandacht voor figurentheatererfgoed. We betuigen ons diep medeleven met de familie Contryn en zijn Louis zeer dankbaar voor zijn bijdrage aan het groeiende erfgoedbewustzijn in de podiumkunstensector.

Op zaterdag 23 augustus om 10u30 vindt er een publiekelijk herdenkingsmoment plaats aan het stedelijk funerarium van Mechelen.


Hopla

In 1948 richtte Louis Contryn samen met zijn vader Jef Contryn het poppentheater Hopla op, waarmee ze overal in Vlaanderen succes oogstten bij kinderen en volwassenen. Anders dan bij vroegere initiatieven van Jef Contryn werd nu voornamelijk de handpop gebruikt als vinniger expressiemiddel dan een marionet of stangpop. Hopla trad regelmatig live op voor televisie, vanaf het eerste bestaansjaar van dit nieuwe medium. Daarnaast kreeg Hopla ook faam door hun optreden op de Wereldtentoonstelling in 1958. Later gaf Louis gestalte aan een reeks figuren die voor lange tijd het Mechelse poppentheaterlandschap gingen beheersen: slimme Tijl, naïeve Luppe en de rovers Baas en Firmin.

Mechels Stadspoppentheater en DE MAAN

In 1964 presenteerde Jef Contryn het ambitieuze plan ‘Een stad bouwt een poppentheater’ om van Mechelen het kloppend figurentheaterhart te maken. Samen met de opgebouwde reputatie overtuigde dit het toenmalige stadsbestuur om een vaste stek te bieden aan Hopla in de Minderbroedersgang in Mechelen. Zo werd in 1965 het Mechels Stadspoppentheater opgericht, vanaf 1995 gekend als DE MAAN. Als artistiek directeur van het Mechels Stadspoppentheater deed Louis een nieuwe wind waaien door het Vlaamse figurentheaterlandschap. Hij werkte met nationale en internationale gastscenografen, creëerde multidisciplinaire producties, maakte niet-traditionele voorstellingen voor volwassen en zette zo het Vlaamse figurentheater op de kaart. In 1996 zei Louis het Mechels Stadspoppentheater vaarwel. Het stadsbestuur huldigde hem met de Medaille van Verdienste voor Cultuur. Paul Contryn, zoon van Louis, is momenteel scenograaf, poppenmaker en -speler bij DE MAAN en lid van de Raad van bestuur van Het Firmament.

School voor Poppenspel en Het Firmament

Sinds 1970 was Louis ook directeur van de School voor Poppenspel, gevestigd boven het Mechels Stadspoppentheater. De School organiseerde avondcursussen speeltechnieken en maakcursussen voor poppen. Aanvankelijk werd de nadruk gelegd op de handpop in al haar mogelijkheden, maar vrij vlug werden ook andere technieken zoals staaf- en stokpoppen belicht. Er werden avonden georganiseerd over thema’s als spreektechniek, bandmontage, belichting en geschiedenis van het poppenspel. Honderden beoefenaars van het medium volgden de cursussen van de School. Zo creëerde de School een platform waar verschillende spelers elkaar ontmoetten en er nieuwe initiatieven ontstonden. De School had onmiskenbare invloed op de ontwikkeling van figurentheater, dat in 1993 officieel erkend werd als podiumkunst. In 2002 wijzigde de structuur van de School en kwam de klemtoon meer en meer op het waardevolle erfgoed van het medium figurentheater te liggen. De naam veranderde in Het Firmament. Vanaf 2012 verbreedde Het Firmament zijn werkveld tot het cultureel erfgoed van alle podiumkunstendisciplines.

 

Zie ook:
Bericht van DE MAAN
Het Nieuwsblad 8 juli 2014

Gazet van Antwerpen 8 juli 2014
Cobra 8 juli 2014