musée des confluences tentoonstelling herneming transmissie beeld/film le sacre du printemps

In Musée des Confluences (Lyon, FR) loopt nog t.e.m. 5 maart 2017 de tentoonstelling Corps Rebelles. De expo laat de bezoeker hedendaagse dans ontdekken met beeld, film, archiefstukken en workshops. Het biedt de kans om fragmenten van iconische choreografieën te zien of te herzien. De expo is gebaseerd op een concept van het Musée de la Civilization de Québec (CA) en werd gerealiseerd met de medewerking van de multimedia entertainment studio Moment Factory.

Corps Rebelles toont de relaties tussen de geschiedenis van de hedendaagse dans en de maatschappelijke evoluties in de loop van de 20ste eeuw. De expo is opgebouwd rond 6 brede thema’s, die belicht worden door bekende choreografen:

  1. Virtuoze dans
  2. Kwetsbare dans
  3. Populaire dans
  4. Politieke dans
  5. ‘Exotische’ dans
  6. Dans in Lyon

Le sacre du printemps krijgt een centrale plaats in de tentoonstelling. De originele choreografie van Nijinski uit 1913 is volledig verdwenen, toch bestaan er meer dan 200 herinterpretaties. Corps Rebelles toont 8 versies, gecreëerd door o.a. Maurice Béjart, Pina Bausch en Angelin Preljocaj.

Moment Factory ontwikkelde een workshop waarin de deelnemers ‘Joe’, een dansvoorstelling van Jean-Pierre Perreault uit 1984, aanleren. De bedoeling van de workshop is dat de deelnemers de uitdagingen bij het doorgeven van choreografische aspecten aan den lijve ondervinden.

Bekijk het filmpje ‘Danser Joe, Museum of Civilization: a unique participatory event

 

Alle info en het volledige programma vind je op de website www.corpsrebelles.fr