perspectiv onroerend erfgoed route theatergeschiedenis tentoonstelling

Eind 2016 opende PERSPECTIV, de Associatie van Historische Theaters in Europa, de Alpine Route: een toeristische route die je langs de mooiste en best bewaarde schouwburgen in Zuid-Duitsland en Zwitserland leidt.

Dit initiatief past binnen het vijf-jarige project European Route of Historic Theatres, dat de nog bestaande historische theaters in Europa beter bekend wil maken bij het publiek. Hiervoor sloegen 16 organisaties uit 12 landen de handen in elkaar. Het project loopt van 2012 tot 2017 en krijgt de steun van het Cultuurprogramma van de Europese Unie.

De ‘Alpine route’ is de 9de route die geopend werd. Andere routes zijn: Adriatic route, Baltic route, Emperor route, German route, Iberia route, Italian route, Nordic route en Channel route, die ook door België loopt. Elke route omvat 10 tot 12 theaters. In totaal zullen er 12 routes opgemaakt worden.

Daarnaast worden verschillende activiteiten uitgewerkt, zoals:

  • Er wordt onderzoek gevoerd naar de nog bestaande historische theaters in Europa. De resultaten worden gepresenteerd via online database European Theatre Architecture.
  • De reizende tentoonstelling ‘The history of Europe told by its theatres’ loopt vanaf februari 2015 en volgt de Europese route. De tentoonstelling toont de relaties tussen de theatergeschiedenis en de geschiedenis van Europa, de impact van sociale, politieke en religieuze veranderingen op theaterarchitectuur, -publiek en repertoire.


MEER INFO