Deze winter kan je in DE Studio de geschiedenis van toneelopleiding Studio Herman Teirlinck op een wel heel bijzondere manier ontdekken. Huis van Eustachius en Villanella maakten met DE Stemmen van DE Studio een luistermaquette en audioparcours waarin je aan de hand van verhalen van oud-studenten en -docenten de befaamde toneelopleiding beter leert kennen.

De luistermaquette is een permanente installatie, toegankelijk vanaf 27 december tijdens de openingsuren van DE Studio. Het audioparcours kan je meemaken op zondag 22 en 29 januari en zondag 5, 12 en 19 februari, telkens om 10u, 11u en 12u. Groepen die het audioparcours willen meemaken, kunnen een aanvraag indienen via info@villanella.be

In 1970 opende Studio Herman Teirlinck de deuren. 30 jaar lang leverde deze toneelschool de beste spelers af die we kennen uit de Vlaamse en Nederlandse theater- en televisiewereld. Sinds 2011 is de Provincie Antwerpen eigenaar van het statige gebouw aan het Mechelseplein. Villanella is de blije erfpachter van dit cultureel bedrijvencentrum en doopte het om tot DE Studio, een podium voor jong publiek en een centrum voor jong talent. Over de jaren van Studio Herman Teirlinck doen de wildste verhalen de ronde. Huis van Eustachius en Villanella verzamelden getuigenissen van oud-studenten en –docenten. Ze wandelden door de gangen van het gebouw en zetten een stap terug in de tijd, terug naar hun studententijd, toen een acteercarrière nog een toekomstdroom was.

Met DE Stemmen van DE Studio worden de verhalen teruggegeven aan het gebouw en haar bezoekers. De luisteraar ontdekt grappige anekdotes, gênante geheimen, verhalen over experimenten, afwijzingen en succes. En het zijn de sterren van nu die hun herinneringen in de oren van de bezoeker fluisteren.

Met getuigenissen van: Adriaan Van den Hoof, An Miller, Bart Hollanders, Bert Cosemans, Charlotte Vandermeersch, Frank Mercelis, Hanne Torfs, Hilde Heijnen, Ina Geerts, Ivan Pecnik, Jenne Decleir, Jeroen Perceval, Jeroen Van Dyck, Johan Heldenbergh, Jorgen Cassier, Karel Vingerhoets, Karin Jacobs, Katelijne Verbeke, Lucas Van den Eynde, Ludo Mariman, Manou Kersting, Marc Coessens, Marianne Loots, Marieke Dilles, Marleen Merckx, Mitta Van der Maat, Nele Goossens, Patricia Beysens, Pieter Embrechts, Rik Moens, Stef Bos en Will Ferdy.

Mijn allereerste oefening was een vallende ster. Fons Goris zei: “Goh, ge zijt precies ne stervende Galliër.” Dat was de eerste regieaanwijzing die ik heb gekregen.
Lucas Van den Eynde

Bekijk de reportage van ATV (13/01/2017)

Alle info op www.destudio.be