immaterieel erfgoed unesco ice-breker vorming borging

Dr. Robert Baron is programmadirecteur voor 'Folk Arts' van de New York State Council on the Arts en een van de auteurs van het standaardwerk Public Folklore (2007). Hij is een van de protagonisten van 'public folklore', erfgoedwerk, amateurkunsten en cultureel werk in New York. Internationaal geldt Baron als een van de tenoren van het theoretische debat over hedendaagse etnologie, management en erfgoed. In de ICE-breker masterclass op 21 december 2016 zal Baron inzichten en lessen delen uit decennia ervaring met public folklore programma’s. Wat kunnen ze opleveren voor het borgen van immaterieel cultureel erfgoed? 

Robert Baron verbindt erfgoedzorg en culturele duurzaamheid en onderstreept daarbij het belang van participatie van gemeenschappen, vakkundige bemiddeling en culturele makelaardij. Hij stelt dat er heel wat lessen te trekken zijn uit de praktijk in de Verenigde Staten voor het vinden van methodes voor het borgen van immaterieel cultureel erfgoed en het ondersteunen van culturele prakijken.

De deelnemers worden gevraagd vooraf een aantal artikels door te nemen waarover in het tweede deel, na een inleidende lezing, gediscussieerd zal worden. Hierbij is er ook ruimte voor discussie over strategieën en veerkracht in de culturele sector in de staat New York in het nakende Trumptijdperk.

Deze masterclass in de serie ICE-breker wordt georganiseerd door de UNESCO Leerstoel voor Kritische Erfgoedstudies en het Borgen van Immaterieel Cultureel Erfgoed (Vrije Universiteit Brussel), in samenwerking met tapis plein, FARO en het ICE-netwerk in Vlaanderen waartoe ook Het Firmament behoort, en met medewerking van het Waalse netwerk rond het Certificat interuniversitaire en Patrimoine culturel immatériel (Universiteit Luik en Universiteit Namen).

 

Praktisch

21 december 2016, 13.30 - 16.30 uur, FARO, Priemstraat 51, 1000 Brussel

Prijs: gratis, inschrijven is verplicht en kan voor 15 december via www.faronet.be

U ontvangt het leespakket na inschrijving.

Meer informatie: Birgit Geudens