dansfilm documentering argos

Bij Argos, het instituut voor kunstenaarsfilm en -video in Brussel, loopt momenteel de tentoonstelling STEP UP! die dertig jaar dans en performance op film uit België toont. Argos dook daarvoor in haar uitgebreide audiovisuele collectie. STEP UP! geeft een boeiend overzicht van Belgische artistieke productiviteit in de periode 1970-2000.

De oudste bijdragen van Jacques-Louis Nyst, Jacques Lennep of Lili Dujourie zijn eerder conceptueel van aard, en verschillen sterk van de nieuwe generatie dansers en choreografen van de jaren 80 en 90. Deze laatsten - met o.a. iconische figuren als Anne Teresa De Keersmaeker, Wim Vandekeybus en Alain Platel - werken samen met gerenommeerde (audiovisuele) kunstenaars als Thierry De Mey, Sven Augustijnen or Johan Grimonprez. Het leidt tot creatieve en artistieke films, waarin ook het filmwerk, montage en nieuwe technologieën een belangrijke rol opnemen. Zo tillen ze de dansfilmscène tot een heel nieuw niveau.

STEP UP! - CHAPTER 1: 09.10.2016 — 13.11.2016

Met werk van Marie André, Luc Deleu, Thierry De Mey, Vincent Dunoyer, Filip Francis, Wolfgang Kolb, Jacques-Louis Nyst, Eric Pauwels, Anne-Mie Van Kerckhoven en Wout Vercammen.
Met choreografieën van José Besprosvany, Anne Teresa De Keersmaeker, Michèle Anne De Mey, Vincent Dunoyer, Roxane Huilmand en Marc Vanrunxt.

STEP UP! - CHAPTER 1: 16.11.2016 – 18.12.2016

Met werk van BY Pascal Baes, Claude Cattelain, Edith Dekyndt, Thierry De Mey, Michel François, Jacques-Louis Nyst, Eric Pauwels en Angel Vergara.
Met chroreografieën van Anne Teresa De Keersmaeker.

STEP UP! - Chapter 2
Opening: 28 januari 2017

STEP UP! - Chapter 3
Opening: 13 mei 2017

Alle info op www.argosarts.be