documentatie

Eén van de doelstellingen van Het Firmament is het cultureel erfgoed van de podiumkunsten zichtbaar, vindbaar en deelbaar te maken. Daarom ging Het Firmament graag in op de uitnodiging van PACKED vzw om de verschillende Wikipedia-platformen beter te leren kennen.  De Wikimedia-platformen omvatten niet alleen de online encyclopedie Wikipedia, maar o.a. ook de beeldbank Wikimedia Commons en de kennisdatabase Wikidata. PACKED vzw organiseerde een mini-edit-a-thon bij het Antwerpse kunstencentrum DE Studio dat ook het thema was van de dag.

DE Studio is een plek met een rijke geschiedenis (het gebouw van de vroegere Studio Herman Teirlinck) en met zeer diverse en dynamische samenwerkingen met makers, overheden, en particulieren. DE Studio was daarom de ideale uitvalsbasis en vertrekpunt voor het schrijven en aanvullen van Wikipedia-artikels.

Na een rondleiding door algemeen directeur Marc Verstappen schreven de medewerkers van PACKED vzw en Het Firmament bijdragen over onderwerpen gerelateerd aan DE Studio. Hierbij werden we geholpen door de medewerkers van DE Studio die bronnen uit het archief aanbrachten. Dit gebeurde onder deskundige begeleiding van Romaine, bestuurder van Wikipedia België. Hij onderwierp namens Wikipedia België zowel onze schrijflijst (gekozen onderwerpen voor Wikipedia-artikels) als nadien de geschreven bijdragen aan een toets op encyclopedische relevantie. 

Er zijn in totaal 18 artikelen geschreven en 5 artikelen uitgebreid. Al deze artikelen zijn ook op Wikidata toegevoegd waar nodig.
In onze volgende nieuwsbrieven zullen we berichten over de verdere samenwerking met Wikimedia België.