studiedag reflectiemoment musealisering participatie danserfgoed

Al enkele decennia zoekt de museumwereld toenadering tot de dynamiek van kunstvormen als dans. Ook de danswereld is gefascineerd door de uitdaging om dans in een andere context te tonen of door te geven. Internationaal slaan verschillende curatoren en choreografen de handen in elkaar.

Ook in de tentoonstelling Zot Geweld/Dwaze Maagd (26 augustus - 11 december 2016, Mechelen) wordt geëxperimenteerd met dans(erfgoed), beeldende kunst en participatie. De expo vormt de aanleiding om verder na te denken. Hoe kan dans in een tentoonstelling worden gepresenteerd? Hoe gaan dansers om met tijd, ruimte en publiek wanneer ze het podium inruilen voor de museumzaal? Welke nieuwe beleving kan ontstaan uit de kruisbestuiving tussen podiumkunsten en musea? En hoe kunnen dans en participatie de museumwerking verdiepen?

Op donderdag 8 december 2016 nodigen E-land, Musea & Erfgoed Mechelen en Het Firmament i.s.m. FARO, Kunstenpunt en Kaaitheater podiumkunstenaars, museumwerkers en geïnteresseerden uit om inspirerende voorbeelden te ontdekken en in gesprek te gaan met experten uit Tate Modern (UK), Bundeskunsthalle (DU), Université Sorbonne Nouvelle (FR), etc.

Binnenkort wordt het gedetailleerd programma bekend gemaakt.

De voertaal van deze studiedag is Engels.

 

Praktisch

Wanneer?
Donderdag 8 december 2016, van 10u tot 18u15, inclusief de performance Deceptive Bodies (Charlotte Vanden Eynde en Dolores Bouckaert), opgevoerd in de expo Zot Geweld/Dwaze Maagd. De expo zelf is geopend tot 22 uur.

Waar?
De studiedag vindt plaats in Erfgoedcentrum Lamot, Van Beethovenstraat 8-10, Mechelen. 

Receptie, expo en performance vinden plaats in Hof van Busleyden, F. de Merodestraat 65, Mechelen.

Meer info? 
Binnenkort op www.hetfirmament.be/danceandthemuseum

De studiedag Dance and the museum: Stretching the boundaries wordt georganiseerd door E-land, Musea & Erfgoed Mechelen en Het Firmament i.s.m. FARO, Kunstenpunt en Kaaitheater.